18/12/12

Έξαλλος με τον Στρατούλη ο Τσίπρας;


Έξαλλος με τον Στρατούλη ο Τσίπρας;
Ας δούμε το περιστατικό Στρατούλη και από μια άλλη οπτική γωνία. Καταρχάς, αν δούμε το πώς κάλυψαν την είδηση οι χθεσινές εφημερίδες, διαπιστώνουμε ότι το παρουσιάζουν με σχετικά ουδέτερο τρόπο. Αν εξαιρέσουμε ’’τα ορφανά της Ελευθεροτυπίας’’ και στις δύο εκδοχές της  (’’Εφημερίδα των συντακτών’’ και ’’6 μέρες’’), σχεδόν όλες οι άλλες εφημερίδες ήταν προσεκτικές σ’ ό,τι αφορά στον τρόπο, με τον οποίο παρουσιάστηκε η είδηση. Το γεγονός ότι η όλη ιστορία ήταν ’’μούφα’’ εξ αρχής, επέδρασε στο να είναι πολύ συγκρατημένες οι εφημερίδες στην απόδοση του γεγονότος. Η ιστορία έχει ήδη γίνει ανέκδοτο στα στέκια της νεολαίας, όπου και σχολιάζονται ποικιλοτρόπως οι ’’καταγγελίες’’ Στρατούλη. Οι απίστευτες ατάκες του ’’Στρατούλη, είμαστε μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, θα σε σκοτώσουμε τώρα εδώ’’ και ’’Στρατούλης, με σκοτώνει η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ’’ θα μπορούσαν άνετα να αποτελούν διάλογο κωμωδίας από βιντεοταινία της δεκαετίας του ’80, προκαλώντας το ανάλογο γέλιο. Όμως, επειδή το περιστατικό έχει πολιτική διάσταση, αναγκαστικά δεν μπορούμε να το περιορίσουμε στην γελοία πλευρά του. Πέραν του ότι το όλο σκηνικό έχει γυρίσει ήδη μπούμερανγκ στον εμπνευστή του και στην ατυχή ιδέα να μπλέξει την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ σε ένα ομολογουμένως περίεργο συμβάν, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και εσωκομματικές αντιδράσεις για την στάση του Στρατούλη.

Ο ίδιος ο Τσίπρας, λένε οι συγκεκριμένες πληροφορίες, έχει γίνει έξαλλος με τις ενέργειες και της δηλώσεις του εν λόγω βουλευτή. Σύμφωνα, πάντα, με αυτές τις πληροφορίες ο Τσίπρας υποστήριξε ότι ακόμη κι αν υπήρχε περίπτωση να αληθεύει κάτι από τις καταγγελίες του Στρατούλη, ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε το περιστατικό γελοιοποίησε κάθε έννοια αληθοφάνειας, σοβαρότητας και κύρους του συμβάντος. Ίσως, λοιπόν, να μην ήταν καθόλου τυχαίο το ’’άδειασμα’’, ουσιαστικά, του Στρατούλη από τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στο περιστατικό, είπε ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό, διαψεύδοντας  έτσι ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του Στρατούλη για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για όλα αυτά υπάρχει εξήγηση. Η προσμονή της εξουσίας έχει κάνει τον Τσίπρα, και το στενό του επιτελείο, πολύ φρόνιμο παιδάκι. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι πανομοιότυπες δηλώσεις Δούρου (παλαιότερα) και Μπαλάφα (χθες το πρωί) ότι καταδικάζουν την βία απ’ όπου και αν προέρχεται.
Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ, έστω και κάκιστης ποιότητας, σημαίνει εγκατάλειψη κάποιων ’’ακραίων’’ θέσεων του παρελθόντος, οι οποίες δεν συνάδουν με τη νέα προοπτική του πολυκομματικού αυτού συνονθυλεύματος. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά περνούν αδιαμαρτύρητα από τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Η προοπτική της εξουσίας είναι που κρατά, επί του παρόντος, αυτόν τον αχταρμά ενωμένο, παρότι οι διαφορές τους είναι περισσότερες από όσα τους ενώνουν. Ένα από αυτά είναι και ο τρόπος αντιμετώπισης της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, καθώς υπάρχουν διαφωνίες. Ο Τσίπρας θέλει έναν σχετικά ήρεμο τόνο αντιπαράθεσης, εν αντιθέσει με κάποιες συνιστώσες και στελέχη που θέλουν πιο ’’δυναμική’’ αντιμετώπιση. Προφανώς, το χθεσινό συμβάν συγκαταλέγεται στην δεύτερη κατηγορία, μόνο που ήταν τόσο κακοφτιαγμένο και παιδαριώδες, που τελικά οδήγησε στην πλήρη απαξίωση του παρουσιαζόμενου ως παρολίγον δολοφονηθέντος. Καλά ξεμπερδέματα με τον Τσίπρα, Στρατούλη…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ