7/12/12

Γιατροί με Σύνορα – Ώρα Ευθύνης


Η υγειονομική κατάσταση στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση σε όλους τους επιμέρους τομείς. Ζούμε την απαξίωση του κάθε υγειονομικού και την πλήρη εγκατάλειψη του ασφαλισμένου. Μερικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στα πλαίσια του δημόσιου και του ιδιωτικού φορέα υγείας, είναι τα κάτωθι:

1.Σημαντικές περικοπές στα μισθολόγια των γιατρών του ΕΣΥ.
2.Πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ.
3.Οι ειδικευόμενοι γιατροί, ο βασικός στυλοβάτης του ΕΣΥ, σταδιακά οδηγούνται στην πενία.
4.Συρρικνωτική ενοποίηση υγειονομικών μονάδων, που πραχτικά οδηγούνται στην κατάργηση, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτες μεγάλες γεωγραφικές ζώνες.
5.Ο νέος ελπιδοφόρος και πολλά υποσχόμενος φορέας περίθαλψης των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων, ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς χρηματοδότηση, έχει να πληρώσει σχεδόν ένα χρόνο τους συμβεβλημένους συνεργάτες γιατρούς.
6.Οι συμβεβλημένοι γιατροί των διάφορων ασφαλιστικών ταμείων που καταργήθηκαν ή ενοποιήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, έχουν να πληρωθούν έως και 3 χρόνια.
7.Η αποτίμηση της ιατρικής επίσκεψης έχει λάβει μορφή φιλοδωρήματος πληρωτέου σε ένα ή περισσότερα χρόνια.
8.Η κοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων και των ιατρικών πράξεων όχι μόνο παρέμεινε η ίδια για τουλάχιστον 20 χρόνια, αλλά συνεχώς ανακοινώνονται μειώσεις και περικοπές, αντί να αποτιμηθούν στα υπερδεκαπλάσια νέα ευρωπαϊκά δεδομένα.
9.Το 35 % του ενεργού πληθυσμού της Ελλάδος είναι άνεργο, με αποτέλεσμα σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας να είναι ήδη ή να πρόκειται άμεσα να γίνει ανασφάλιστος και συνεπώς υγειονομικά ακάλυπτος.
10.Ως γνωστόν, η ανεργία, η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.
11.Οι γιατροί που σήμερα εξακολουθούν να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αντί να κηρυχτούν ήρωες ως πραχτικά εθελοντικά και υπαμειβόμενοι εργαζόμενοι, κηρύσσονται φοροφυγάδες και οδηγούνται συλλήβδην στην επιπρόσθετη κοινωνική απαξίωση.
Η Χρυσή Αυγή, μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις με γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και της περίθαλψης, έχει εξάγει πολύ μελανά συμπεράσματα αναφορικά με την ζοφερή επικρατούσα κατάσταση.
Θεωρούμε ότι η αξιέπαινη προσπάθεια του ΙΣΑ για ίδρυση ιατρείου κοινωνικής αποστολής είναι λίαν ανεπαρκής για να στηρίξει τον Έλληνα ασθενή. Αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, έτσι όπως οδεύει η κατάσταση, με την επιβαλλόμενη έξωθεν νοσηρότητα και την καλπάζουσα θνησιμότητα των Ελλήνων.
Πεποίθηση της Χρυσής Αυγής είναι η ανάγκη να αναγνωρίσουμε ευθέως, δημοσίως και αβιάστως ότι την ιδιότητα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής την διαθέτουν επάξια όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ, για όσο ακόμα θα στέκονται όρθιοι. Τόσο το ιατρείο του ελευθεροεπαγγελματία συνεργάτη του ΕΟΠΥΥ, όσο και το τακτικό ιατρείο ή το ιατρείο των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου, για εμάς τους Χρυσαυγίτες, έχουν λάβει πλέον την μορφή επάλξεων που αμύνονται σθεναρά προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση του γένους.
Λυπούμαστε όμως, γιατί αυτή την σιγουριά μας δεν την συμμερίζεται η Ελληνική Πολιτεία, εκπροσωπούμενη από το γνωστό ελλαδικό καθεστώς, αλλά ούτε και ο ΙΣΑ ο οποίος αντί να συνδράμει στην ευόδωση της εθελοντικής ακάματης υγειονομικής δράσης απ΄ όπου και αν εκπορεύεται, αναφέρεται σε αβάσιμες αερολογίες, περί αόριστων πειθαρχικών διώξεων και ρατσιστικών αντιλήψεων. Πράγματι αναρωτούμαστε γιατί θα πρέπει να περιθάλψουν δωρεάν οι υπαμειβόμενοι Έλληνες ιατροί επιρπόσθετα 3 εκατομμύρια λαθρομετανάστες, όταν η απέλαση των παρανόμως εισελθόντων λαθρομεταναστών θα μπορούσε να αποσυμφορήσει οικονομικά ή ακόμη και να σώσει το υγειονομικό μας σύστημα, που εξωθείται σε επίπλαστες λύσεις ή ακόμη και σε φενάκειες μορφοποιήσεις.
Η Χρυσή Αυγή απλά απευθύνεται σε όλους του Έλληνες Ιατρούς και ζητάει να συνδράμουν σε δωρεάν περίθαλψη τους αποδεδειγμένα οικονομικά ανήμπορους Έλληνες. Ούτε διαγνωστικά κέντρα ούτε ιατρεία ούτε πολυιατρεία ούτε κλινικές ιδρύει. Ούτε πρόκειται να ανακοινώσει την σύσταση δικτύων ιατρών και διαγνωστικών κέντρων, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί ως προπαγανδιστική ενέργεια ή διαφημιστική εκστρατεία. Πιστεύουμε ότι στην υγειονομική αρωγή μας πρέπει να τηρείται αυστηρά το «μη γνώτο η δεξιά τι ποιεί η αριστερά».
Όσον αφορά του λαθρομετανάστες, αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά από την Πολιτεία. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες γιατρούς και γνωρίζουμε ότι εφαρμόζουν στο ακέραιο τον όρκο του Ιπποκράτη. Εκεί δεν έχουμε εμπιστοσύνη είναι στα ελλαδικά κρατικά όργανα διοίκησης.
Θα θέλαμε λοιπόν κλείνοντας την επιστολή μας αυτή να αναφέρουμε ένα αδιάσειστο επιστημονικό δεδομένο, συνομολογημένο από τρεις επίσημους επιστημονικούς φορείς, την εγκυρότητα των οποίων ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, διότι κινδυνεύει να χαρακτηριστεί φαιδρός.
Το Νοσοκομείο Σωτηρία, Το Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και η Εργοερευνητική ΜΚΟ, ανακοίνωσαν τα κάτωθι στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Θεοδωρακόπουλος Π., Θεοδωρακοπούλου E., Κουλούρης Γ.,
Γ.Ν.Ν.Θ.Α ‘Η Σωτηρία’ , Εργοερευνητική Μ.Κ.Ο, Ινστιτούτο Ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (Ι.Ε.Ν.Θ.Υ.Α.Ε),
Εισαγωγή
Σκοπός της εργασίας ήταν να διερευνήσουμε τη στάση που ακολουθούν οι νοσούντες από φυματίωση μετανάστες στη χώρα μας, ακολουθώντας ή μη τις οδηγίες που τους δίδονται από την πρωτοβάθμια φροντίδα για περαιτέρω διερεύνηση και θεραπεία στο νοσοκομείο.
Υλικό-μέθοδος: την τελευταία 10ετια προσήλθαν στο Ι.Ε.Ν.Θ.Υ.Α.Ε 86.618 μετανάστες προκειμένου να υποβληθούν σε α-θώρακος, προϋπόθεση μεταξύ άλλων για την έκδοση πράσινης κάρτας διαμονής και εργασίας.
Στους αποκαλυφθέντες με ενεργό ΤΒ εδόθησαν λεπτομερείς οδηγίες και παραπεμπτικά προκειμένου να μεταβούν για εισαγωγή στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών (Γ.Ν.Ν.Θ.Α ‘Η Σωτηρία’) προκειμένου να υποβληθούν σε ειδική θεραπευτική αγωγή.
Για τον κάθε παραπεμφθέντα ειδική υπηρεσία του ΙΕΝΘΥΑΕ έρχονταν σε επικοινωνία με το εξωτερικό ιατρείο εισαγωγής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α ‘Η Σωτηρία’ και επληροφορείτο εάν όντως ο παραπεμφθείς είχε προσέλθει για εισαγωγή ή μη. Η επικοινωνία γίνονταν ανά δεκαήμερο.
Αποτελέσματα: Συνολικά από το 2000 – 2009 εξετάστηκαν 86.618 μετανάστες : για το 2000 εξετάστηκαν 23.869 και βρέθηκαν με ενεργό ΤΒ 43 (180/100.000), για το 2001 εξετάστηκαν 14.959, με ενεργό ΤΒ 24 (160/100.000), για το 2002 8986, με ενεργό ΤΒ 13 (144/100.000), για το 2003 7201, με ενεργό ΤΒ 9 (125/100.000), για το 2004 6859, με ενεργό ΤΒ 7 (102/100.000), για το 2005 5860, με ενεργό ΤΒ 5 (85/100.000), για το 2006 5086, με ενεργό ΤΒ 5 (98/1000.000), για το 2007 4959, με ενεργό ΤΒ 4 (92/100.000), για το 2008 4358, με ενεργό ΤΒ 4 (92/100.000) και για το 2009 4481, με ενεργό ΤΒ 5 (111/100.000).
Διαπιστώθηκε ότι εκ των 122 υπόπτων ατόμων για ενεργό ΤΒ, δεν προσήλθαν στο νοσοκομείο τα 41 άτομα, ήτοι ποσοστό 33.6%.
Συμπεράσματα: 1) τα ποσοστά ενεργού ΤΒ των μεταναστών βρίσκονται σε τρομακτικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον ελληνικό πληθυσμό, πολύ δε περισσότερο με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 2) η διαφυγή ενός τόσο υψηλού ποσοστού (33.6%) ατόμων με ενεργό ΤΒ που αρνήθηκαν την εισαγωγή στο Νοσοκομείο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία, καθόσον παραμένουν με την ενεργό νόσο των, χωρίς θεραπεία ανάμεσα στους υγιείς συμπολίτες τους και στον ελληνικό πληθυσμό.3) πρέπει η Πολιτεία να βρει τρόπους να επιλύσει αυτό το πρόβλημα διαφυγής.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ως γνωστόν, ισχύει το εξής άρθρο, που αυτούσιο το δανειζόμαστε από την ιστοσελίδα του ΙΣΑ:
« Η διάταξη του άρθρου 2 παρ.3 του Ν. 3418/2005 «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας», είναι σαφής και ορισμένη: «Το ιατρικό λειτούργημα ασκείται σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς και ισχύοντες κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Διέπεται από απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής θέσης ή πολιτικής ιδεολογίας».»
Ερωτούμε λοιπόν ευθέως και δημοσίως τον ΙΣΑ, αλλά και τους Υπουργούς Υγείας κ. κ. Λοβέρδο και Λυκουρέντζο, τι έπραξαν για να αντιμετωπίσουν την ήδη εκραγείσα υγειονομική βόμβα που αναφέρουν οι ως άνω έγκριτοι και αναμφισβήτητοι Επιστήμονες. Πάντως εμείς δηλώνουμε ότι ούτε οι συναυλίες, ούτε οι χοροεσπερίδες ούτε οι πολύμηνες φυλακίσεις λύνουν αυτά τα μείζονα υγειονομικά προβλήματα.
Με εκτίμηση και εμμονή στην συνεργασία σας,
Για τους Γιατρούς με Σύνορα
Ευγενία Χρήστου