1/12/12

Ερώτηση Παν. ηλιόπουλου για το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς στην Βουλή‏


Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Το κέντρο Υγείας Ζαγοράς καλύπτει τις ανάγκες υγείας των κατοίκων του Βόρειου Πηλίου. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο πληθυσμός των χωριών του Βόρειου Πηλίου υπερβαίνει τους έξι χιλιάδες και υπολογίζοντας τον τουρισμό, ο οποίος αυξάνεται κατά πολύ τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το Καλοκαίρι, είναι εύκολα κατανοητό ότι οι απαιτήσεις είναι δυσανάλογες των παροχών του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το νοσοκομείο του Βόλου απέχει 50 χλμ. από το κοντινότερο χωριό του Βόρειου Πηλίου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό, το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς είναι αδύνατο να λειτουργήσει ομαλά, όταν το ανθρώπινο δυναμικό αυτού δεν είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.


Τα κυριότερα προβλήματα του Κέντρου Υγείας είναι:
Το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού έχει μετατεθεί σε νοσοκομεία του νομού ή έχει συνταξιοδοτηθεί, με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς να υπολειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι οι καθημερινές εφημερίες γίνονται με ελλιπές προσωπικό, λόγω ανεπάρκειας ειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών.

Η θέση του παιδιάτρου μένει ακάλυπτη με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να μεταβούν στον Βόλο για να εξυπηρετηθούν είτε στο νοσοκομείο είτε σε ιδιωτικά ιατρεία.

Στη δύναμη του προσωπικού υπάρχει μικροβιολόγος χωρίς όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες μικροβιολογικές υποδομές.

Η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου σε όλες τις βάρδιες αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, καθώς δεν είναι εφικτή η άμεση μεταφορά ενός επείγοντος περιστατικού. Πρόσφατο παράδειγμα μη ομαλής λειτουργίας είναι οι  ταυτόχρονες αδειοδοτήσεις δύο εκ των τριών οδηγών ασθενοφόρου με αποτέλεσμα τα επείγοντα περιστατικά να τα μεταφέρουν οι ίδιοι πολίτες με τα δικά τους οχήματα.

Κάποιες ημέρες της εβδομάδας στα περιφερειακά ιατρεία πρέπει να βρίσκονται γενικοί ιατροί, οι οποίοι όμως απασχολούνται στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σύγχυση στις εφημερίες και στην ομαλή λειτουργία αυτών, καθώς επίσης και διαφωνίες των κατοίκων των αντίστοιχων χωριών.

Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1) Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, αρχικά στα βασικά προβλήματα και κατόπιν σε δευτερεύοντα ζητήματα.

2) Ποιες κινήσεις θα κάνει το Υπουργείο έτσι ώστε να εκτελούνται σωστά οι βάρδιες του ασθενοφόρου, το οποίο θα είναι ανά πάσα στιγμή σε εγρήγορση για τη μεταφορά επειγόντων περιστατικών.

3) Δεδομένου ότι η μόνη λύση για κάθε οικογένεια είναι η επίσκεψη σε ιδιωτικό ιατρείο σε απόσταση των 50 χιλιομέτρων, προτίθεστε να καλύψετε βασικά κενά προσωπικού όπως εκείνο της παιδιάτρου, γνωρίζοντας ότι πλησιάζει ο Χειμώνας και οι ιώσεις κυρίως σε μικρές ηλικίες θα είναι αρκετές;