Άσπροι σαν το πανί, αλαφιασμένοι μέσα στην απόγνωσή τους για το μωράκι τους που κινδύνευε να χαθεί μέσα από τα χέρια τους, οι γονείς παρακολουθούσαν με παρακαλετά τις προσπάθειες των εργαζόμενων εκείνη την ώρα στο Κέντρο Υγείας να εντοπίσουν τηλεφωνικά έναν από τους γιατρούς, που μπορούσε να σπεύσει σε βοήθεια, εκτός εφημερίας.
Δύο γιατροί προσέτρεξαν μόλις κατέστη δυνατό να εντοπιστούν, έπειτα από πέντε περίπου ώρες. Ο εφιάλτης όμως του νεαρού ζευγαριού δεν είχε τέλος. Εξαιτίας της σοβαρότητας του περιστατικού οι γιατροί μετά τη διάγνωση έκριναν κατ’ επείγουσα τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο Βόλου.
Είχε φτάσει 6 το πρωί, όταν το βρέφος υποβλήθηκε στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις. Η επιχείρηση διακομιδής του βρέφους ξεκίνησε μία ώρα αργότερα με το ταχύπλοο σκάφος του Αντιδημάρχου Σκιάθου Δημ. Διολέττας, ο οποίος συνεργάζεται για τις διακομιδές με το ΕΚΑΒ. Οι ελπίδες τους ότι θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στο Αχιλλοπούλειο κατά την άφιξή τους όμως κατέρρευσαν.
Ελλείψει παιδοχειρουργού ξεκίνησαν νέες ώρες αγωνίας μέχρι τη διακομιδή του μωρού στο Πανεπιστημιακό Λάρισας. Εκεί οι γιατροί αντιμετωπίζοντας άμεσα το περιστατικό με κατ’ επείγον χειρουργείο, ανέφεραν στους γονείς ότι όλα κρίθηκαν σε 15 λεπτά! Εάν υπήρχε αργοπορία ενός τετάρτου, τότε η εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του μωρού θα είχε πάρει δυσάρεστη τροπή.
Η απογύμνωση των Κέντρων Υγείας των νησιών από ιατρικό προσωπικό αναδείχθηκε με το χειρότερο -για πολλοστή φορά- τρόπο. Οι συνέπειες της απουσίας γιατρών σε μια υγειονομική μονάδα που παραμένει ανοιχτή από τις 3 μετά το μεσημέρι μέχρι με το επόμενο πρωί με έναν οδηγό ασθενοφόρου και μία νοσηλεύτρια, θα μπορούσαν να ήταν τραγικές.
Ένα μωρό κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από την εγκληματική αδιαφορία κάλυψης των κενών θέσεων των γιατρών, ώστε να πάψει η απαράδεκτη κατάσταση πέντε ημέρες το μήνα το Κέντρο Υγείας να λειτουργεί χωρίς γιατρό.
Στο Κέντρο Υγείας οι ώρες έμοιαζαν ατελείωτες για το νεαρό ζευγάρι, καθώς επί ώρες κανείς γιατρός δεν ανταποκρίνονταν στις τηλεφωνικές κλήσεις.
Το κλάμα του μωρού δεν μπορούσε να το σταματήσει κανείς, ούτε καν η μητέρα του, η οποία έκανε τα πάντα για να το καθησυχάσει. Η αιμορραγία του μικρού δεν σταματούσε. Το βρέφος διακομίσθηκε στο Βόλο συνοδεία αγροτικής γιατρού, η οποία επίσης προσέτρεξε μόλις ειδοποιήθηκε.
«Ήταν ένα από τα πλέον επικίνδυνα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε. Το μωρό κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του. Ευτυχώς βρέθηκαν οι γιατροί, το εξέτασαν, αλλά η μεταφορά του στο Νοσοκομείο έπρεπε να γίνει άμεσα. Στο ταχύπλοο μπήκε «φωτιά». Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό να σωθεί το παιδάκι. Αν καθυστερούσαμε, δεν ξέρω τι θα γινόταν...», δήλωσε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο κ. Διολέττας.
Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου έμεινε χωρίς κανέναν γιατρό καθ’ όλη τη διάρκεια των 24 ωρών από τη Μ. Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Από την Τρίτη του Πάσχα γιατρός αντιμετώπιζε τα περιστατικά από το πρωί έως το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ώρες το Κέντρο Υγείας ήταν ακάλυπτο. Μέχρι την Πρωτομαγιά, οπότε πάλι δεν μπορούσαν να οριστούν εφημερίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
«Η κατάσταση με τους γιατρούς έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πρέπει να χαθεί ένας άνθρωπος για να μας κοιτάξουν κι εδώ;» τόνισε ο κ. Διολέττας, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες για να ασκηθεί πίεση προς τους διοικούντες.
Το πρόβλημα με τις ελλείψεις γιατρών στο Κέντρο Υγείας διογκώνεται, καθώς σε λίγες ημέρες λήγει και η σύμβαση οδηγού ασθενοφόρου! Αποτέλεσμα η Σκιάθος να μην έχει ούτε γιατρούς αλλά ούτε οδηγούς.
αναδημοσίευση από εφημερίδα: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ