27/3/11

Ο βιολογισμός καθαρισμός της Λάρισας πέφτει σε Κάρλα και Παγασητικό

Με κανάλι οδηγεί στην υπό ανασύσταση λίμνη υψηλής τοξικότητας 40.000 κυβικά λύματος καθημερινά.

- Με αγωγό αρχικά στον Πηνειό και στα 40 μέτρα με κανάλι στο σημαντικό βιότοπο, απειλώντας, πέραν των άλλων, και γεωτρήσεις υδροδότησης.

Στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο συντελείται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα. Η περίφημη «ανασύσταση» της λίμνης Κάρλας γίνεται με μολυσματικά στοιχεία από τα νερά του βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας. Ο βιολογικός της γείτονος, διοχετεύει τα νερά του στον Πηνειό και σε απόσταση 30 μέτρων από τον αγωγό του έχει κατασκευαστεί κανάλι που οδηγεί τα λύματα στη λίμνη της Κάρλας.

Οι συγκεντρώσεις αμωνιακού αζώτου που εντοπίζονται στις μετρήσεις των νερών της Κάρλας, οφείλονται και στα λύματα των εγκαταστάσεων της Λάρισας. Συνολικά διοχετεύονται στην Κάρλα 40.000 κυβικά λύματος σε καθημερινή βάση, τα οποία οδηγούνται και στον Παγασητικό. Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα λύματα μπορεί να οδηγήσει σε «παύση» λειτουργίας των γεωτρήσεων των παρακάρλιων περιοχών που υδροδοτούνται από αυτές.

Σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκεται ο αγωγός του βιολογικού και το κανάλι που οδηγεί τα λύματα της Λάρισας στην Κάρλα. Δεν είναι μόνο οι βιομηχανίες που διαθέτουν κάθε είδους απόβλητο στον Πηνειό με τελική κατάληξη την υδρολογική λεκάνη της λίμνης. Η «επανασύσταση» της λίμνης γίνεται με τη σημαντική συμβολή λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της μεγαλύτερης θεσσαλικής πόλης.

Οι συνθήκες ευτροφισμού που επικρατούν στη λίμνη και έχουν καταγραφεί το Σεπτέμβριο του 2010 από το Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, έχουν πλέον την εξήγησή τους. Η επιστημονική παρακολούθηση των νερών της λίμνης το 2010 είχε καταδείξει «συγκεντρώσεις θρεπτικών στοιχείων – αζώτου και φωσφόρου – που εμφάνιζαν τιμές που υποδήλωναν συνθήκες ευτροφισμού». Επίσης οι «συγκεντρώσεις αμμωνιακού αζώτου εμφάνιζαν σημειακά υψηλές τιμές» και επισημάνθηκε ότι το γεγονός συνιστά κίνδυνο τοξικότητας για την υδρόβια ζωή».

Η προκαταρκτική διερεύνηση της ποικιλότητας μικροφυκών, πρωτοζωών και κυανοβακτηρίων έδειξε ότι στη λίμνη επικρατούν είδη, τα οποία είναι χαρακτηριστικά υπερ-εύτροφων συστημάτων, καθώς και είδη που παράγουν τοξίνες και παρασιτικά είδη. Ο Φορέας στην έκθεσή του είχε επισημάνει πως το τελευταίο εύρημα συνιστά ιδιαίτερα σημαντικό δυνητικό κίνδυνο για το ίδιο το οικοσύστημα, αλλά και για τις χρήσεις που ασκούνται. Η έκθεση του Φορέα δεν εξηγούσε ωστόσο τις αιτίες πρόκλησης των φαινομένων. Στις παρακάρλιες περιοχές το γεγονός ότι ο βιολογικός της Λάρισας οδηγείται στη λίμνη, ήταν γνωστό σε ορισμένα πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά κυρίως στους κατασκευαστές του έργου και τους επιβλέποντες.

Το κανάλι στο οποίο διοχετεύονται τα λύματα του Βιολογικού Λάρισας, διαθέτει και αντλιοστάσιο, έχει αρχικώς κατεύθυνση το Μορφοχώρι, όπου η δυσοσμία στην περιοχή από τα απόβλητα είναι αφόρητη. Στη συνέχεια κατευθύνεται στην Κάρλα. Ο βιολογικός καθαρισμός του Βόλου παράγει λύμα που έχει τη μορφή καθαρού νερού. Ο βιολογικός καθαρισμός της Λάρισας παράγει λύμα σε χρώμα σκούρο καφέ. Ακόμη και αν τα απόβλητα είχαν «καθαρή» εκροή, τα όρια της αμμωνίας που διοχετεύεται καθημερινά στην Κάρλα ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη. Η αμμωνία αποτελεί σημαντικό δείκτη ρύπανσης από κοπρανώδεις ουσίες. Οι κοπρανώδεις ουσίες περιέχουν ακαθαρσίες και επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Επίσης, η αμμωνία συμβάλλει στο σχηματισμό νιτρωδών.

Ανεξέλεγκτη κατάσταση

Το κανάλι πλήρωσης της λίμνης Κάρλας, δέχεται ανεξέλεγκτα απόβλητα και από το βιολογικό και από τις βιομηχανίες – βιοτεχνίες της περιοχής. Ένας αγωγός που διοχετεύει τα λύματα στον Πηνειό με τεχνητό κανάλι μήκους 100 μέτρων είναι η κατάληξη του βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας. Τα λύματα «συναντώνται» με τα νερά του ποταμού, του οποίου η φυσιολογική ροή τα οδηγεί στο κανάλι που διοχετεύει νερό στην Κάρλα, μετά από 30 μέτρα. Από την εικόνα που επικρατεί είναι φανερό ότι η περιβαλλοντική ανασύσταση της λίμνης και ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα γίνονται και με τα λύματα.

Ακολουθώντας το κανάλι που διοχετεύει νερό στη λίμνη από τον Πηνειό και το βιολογικό, εντοπίσαμε σε μικρή απόσταση και το αντλιοστάσιο της Κάρλας, ενώ διαπιστώσαμε ότι σε αυτό το κανάλι εκβάλλουν και άλλοι αγωγοί που είναι «καλυμμένοι» με χώμα και χαλίκια. «Είναι από τις βιοτεχνίες. Κανείς δεν γνωρίζει τι ρίχνουν μέσα και πού καταλήγουν» εξηγούν οι περίοικοι.

αναδημοσίευση από εφημερίδα: "ΘΕΣΣΑΛΙΑ"