27/4/14

Τι άλλαξε ξαφνικά λίγο πριν τις εκλογές; Άρθρο του Δρ. Γεώργιου Γαλέου

Άρθρο του υποψηφίου Ευρωβουλευτού της Χρυσής Αυγής, Δρ. Γεώργιου Γαλέου

Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε όλοι συνηθίσει την εξής διαδικασία:
Η ελληνική κυβέρνηση δήλωνε ότι πέτυχε τους στόχους του μνημονίου. Ερχότανε η Τρόικα να τους ελέγξει. Από τις πρώτες μόλις μέρες η Τρόικα διαπίστωνε μεγάλες αποκλίσεις. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου διαπιστωνόταν έλλειμμα κάποιων δισεκατομμυρίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επέβαλε νέα μέτρα (μνημόνια) για να μας δώσει την  «δόση» μας. Η ελληνική κυβέρνηση περνούσε τα νέα μέτρα υπό τη μορφή κατεπειγόντων πολυνομοσχεδίων από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Τα εφάρμοζε αμέσως κόβοντας μισθούς και συντάξεις, επιβάλλοντας νέους φόρους, κάνοντας περικοπές στην υγεία, στην παιδεία και στην άμυνα. Κάπως έτσι άρχισε και το 2014. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όχι μόνο πέτυχε τον προβλεπόμενο στόχο, αλλά πως το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε είναι διπλάσιο του απαιτούμενου.


Η τρόικα που είχε αποχωρήσει και δεν ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα, επέστρεψε κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του Όλι Ρεν. Μόλις ήρθε, έδειξε αμέσως την δυσαρέσκεια της. Ακολούθησαν συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, χρειάστηκε να παραμείνει περισσότερο από ότι  ήταν προγραμματισμένο και μέχρι τέλους δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.

Η Τρόικα αποχώρησε από την Ελλάδα αρχές Απριλίου χωρίς να κάνει αυτή τη φορά δηλώσεις. Αυτή τη φορά όμως δεν υπεβλήθησαν νέα μέτρα στην Ελλάδα και η ΕΕ κατέβαλε μέρος της δόσης πιστοποιώντας έμμεσα το πρωτογενές πλεόνασμα.

Έτσι έδωσαν την δυνατότητα στην Ελλάδα να πάρει από τις αγορές δάνειο μετά από τέσσερα χρόνια. Γεγονός που πανηγύρισε η κυβέρνηση παρά το υπερβολικό επιτόκιο (4.95% p.a.), αγγλικό δίκαιο και τις μεγάλες εγγυήσεις που πάντα κοστίζουν. Κάτι είχε αλλάξει.

Την αλλαγή αυτή επιβεβαίωσαν και οι επισκέψεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών (Steuble) και της Μerkel στην Αθήνα, οι οποίοι επαίνεσαν την πρόοδο της Ελλάδας και τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης. Σαν επισφράγισμα όλων αυτών των επαίνων ήρθε και η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΕ ότι το πρωτόγεννες πλεόνασμα είναι διπλάσιο από αυτό που δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα βλέπαμε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει λάθη στους υπολογισμούς της και να τα φέρνει στο φως της ημέρας η τρόικα, τώρα βλέπουμε τους ελεγκτές μας (τρόικα) να κάνουν τρομερά λάθη εις βάρος της Ελλάδας και να τα διορθώνει η ΕΕ. Γιατί μόνο σε τεράστιο λάθος των ελεγκτών της τρόικας μπορεί να αποδοθεί το γεγονός, ότι η τρόικα μέχρι τις αρχές Απριλίου δεν συμφωνούσε με την ελληνική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα και την εκταμίευση της δόσης.

Τι όμως άλλαξε; Άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας έτσι ξαφνικά; Έκανε τόσο σοβαρά λάθη η τρόικα; Γιατί μας δανείζουν οι αγορές τώρα που το χρέος υπερβαίνει το175% του ΑΕΠ και δεν μας δάνειζαν όταν ήταν 120% του ΑΕΠ; Τι έγιναν οι δηλώσεις του Σόιμπλε και της ίδιας της Μέρκελ που ομολογούσαν βέβαια κάποια πρόοδο αλλά συνιστούσαν πιο αυστηρή τήρηση των όρων του μνημονίου; Γιατί δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Meier μέλος του κόμματος της Merkel ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να πει στους Γερμανούς φορολογουμένους ότι έχασε τα χρήματα τους που επένδυσε στην Ελλάδα;

Ή μήπως η Merkel έλαβε γνώση των (κρυφών) δημοσκοπήσεων και είδε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει; Μάλλον αυτό πρέπει να συνέβη, γιατί αποφάσισε να αλλάξει πολιτική αμέσως. Η αλλαγή πολιτικής πρέπει όπως όλα δείχνουν να είναι προεκλογική, για να στηρίξει μία αποτυχημένη κυβέρνηση που την υπηρετεί πιστά. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξαναβρεί μία ελπίδα, να ξεχάσει όσα υπέφερε τα τελευταία χρόνια για την ξαναψηφίσει στις 18 και 25 Μαΐου.
'Έτσι εξηγούνται και τα προεκλογικά δωράκια των 500 ευρώ και της επιστροφής των φόρων.
Για να καταλάβουμε την αιτία της επιβολής των μνημονίων στην Ελλάδα αρκεί να δούμε πόσο καλά εξυπηρετούν τα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα τους στόχους της ΕΕ και της Μέρκελ. Ας εξετάσουμε λοιπόν τους τρεις κυριότερους στόχους της ΕΕ.

Στόχος πρώτος: Αρπαγή του ελληνικού υπόγειου πλούτου.
Μέτρο: Δανεισμός της Ελλάδας με βάση το αγγλικό δίκαιο.
Οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση θα βρεθεί στο δίλλημα ή να τον πουλήσει σε εξευτελιστική τιμή ή να της τον πάρουν βάση αγγλικού δικαίου τσάμπα εξ΄ αιτίας των χρεών.

Στόχος δεύτερος: Ανάπτυξη επιχειρήσεων εξυπηρετήσεως ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και τουρισμού. 
Μέτρο: Υπερβολική φορολογία στα ακίνητα, υψηλό τεκμήριο.
Πτώση των τιμών των ακινήτων και εξαθλίωση του ξενοδοχειακού και του οικοδομικού κλάδου, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η φτηνή αγορά κτημάτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όσο και η φτηνή ανέγερση νέων μονάδων. Έτσι οι πολυεθνικές και οι γερμανικές εταιρίες να μπορούν να αγοράζουν ή να χτίζουν σε πολύ χαμηλές τιμές.

Στόχος τρίτος: Μισθοί και συντάξεις πείνας (ανταγωνιστικοί).
Μέτρο: Υπερβολικές περικοπές των μισθών και των συντάξεων.
Τόσο ο κλάδος των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και ο κλάδος της εξυπηρετήσεως ηλικιωμένων χρειάζονται πολύ προσωπικό για να λειτουργήσουν. Οι μισθοί πρέπει να είναι χαμηλοί (ανταγωνιστικοί) γιατί αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων τους. Φτηνοί μισθοί θα εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη στις επιχειρήσεις, αλλά θα είναι αιτία φτώχειας και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.

Μέχρι τις εκλογές επιθυμούν, κυβέρνηση και Μέρκελ, να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τι πέρασε και τι περνάει, θέλουν να αποκτήσει πάλι ελπίδα για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους με καινούργια μνημόνια, ή όπως αλλιώς ονομάσουν τα αντιλαϊκά και ανθελληνικά μέτρα, που θα πάρουν μετά τις εκλογές. Έτσι λοιπόν άρχισαν τα προεκλογικά δωράκια τους.

Ότι και να κάνει όμως ο ελληνικός λαός, ότι και αν ξεχάσει πρέπει να θυμάται ένα πράγμα, ότι ο κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει. Αυτό πρέπει να το θυμάται τώρα προεκλογικά, όσο και στις εκλογές αλλά κυρίως μετεκλογικά.

Ήρθε λοιπόν η ώρα στις 18 και 25 Μαΐου να διαπιστώσουμε, ποια κυβέρνηση πραγματικά αξίζει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.

Γεώργιος Γαλέος
Δρ. Οικονομολόγος
Υπ. Ευρωβουλευτής