7/4/14

Ερώτηση του Παν. Ηλιόπουλου για το αδιέξοδο 100.000 δανειοληπτών στεγαστικών δανείων από τον πρώην ΟΕΚ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σε αδιέξοδο 100.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)»

Σε απόγνωση βρίσκονται περίπου 100.000 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δανείων τους. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δάνεια τα οποία χορηγούσε ο ΟΕΚ μέχρι και το 2011 με επιδότηση επιτοκίου και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Τα δάνεια ήταν κυμαινόμενου επιτοκίου με 15 έτη διάρκεια και η επιδότηση επιτοκίου διαρκούσε 9 χρόνια. Το κυμαινόμενο επιτόκιο ήταν το εκάστοτε επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον ενός χαμηλού περιθωρίου προσαύξησης και της εισφοράς 0,12% υπέρ του Δημοσίου. Ωστόσο, αυτά τα δάνεια δεν μπορούσαν να ρυθμιστούν δηλαδή, να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του ποσού της δόσης και της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου μέχρι το τέλος της επιδότησης η οποία διαρκεί 9 χρόνια.

Τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό είχαν χαμηλή δόση αλλά στην τρέχουσα οικονομική τραγική συγκυρία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καθώς οι δανειολήπτες τους ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες και μέχρι το 2009 είχαν χαμηλά εισοδήματα, γι’ αυτό ακριβώς και δικαιούνταν τέτοιου είδους δάνειο.

Οι 100.000 δανειολήπτες έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει την επίλυση του ζητήματος προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις των δανείων τους αλλά η δικομμματική συγκυβέρνηση τους αντιμετωπίζει με αδιαφορία και εμπαιγμό αφού δεν έχει δοθεί λύση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Θα προχωρήσουν στην ανακοίνωση των απαιτούμενων όρων για την ρύθμιση των εν λόγω δανείων χωρίς να χαθεί η επιδότηση επιτοκίου προκειμένου οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και να μην κατασχεθούν τα οικήματα τους δεδομένης της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται;

Αθήνα, 01/04/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ