Η περίοδος Μαϊου – Οκτωβρίου αποτελεί για την ελληνική οικονομία έναν από τους σημαντικότερους αιμοδότες της αλλά και για τον εργαζόμενο κόσμο μία σημαντική βιοποριστική διέξοδο. Τόσο οι επιχειρήσεις εστίασης, όσο και τα ξενοδοχεία εξασφάλιζαν στους Έλληνες ένα σημαντικό εισόδημα που, ειδικά, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους παρείχε την δυνατότητα με 150 ένσημα (6 μήνες εργασίας) να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους 6 μήνες.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μαζική είσοδος αλλοδαπών στα τουριστικά επαγγέλματα. Στα μεν εστιατόρια, οι αλλοδαπές εργαζόμενες έχουν κυριαρχήσει στα μαγειρεία και είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι σερβιτόροι να είναι Αλβανοί. Περιττό να προσθέσουμε ότι ένσημα δεν καταβάλλονται ή αν καταβάλλονται είναι περιορισμένα για να τηρούνται τα προσχήματα έναντι του ΙΚΑ. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι λόγω υποστελέχωσης του προσωπικού της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ και η εργοδοτική ασυδοσία είναι ως εκ τούτου ανεξέλεγκτη. Είναι δύσκολο πλέον για έναν Έλληνα επαγγελματία του κλάδου εστίασης να βρει αξιοπρεπή εργασία με ανάλογη αμοιβή και ασφάλιση, διότι ο εργοδοτικός εκβιασμός είναι πανταχού παρών. Ή εργάζεσαι χωρίς ένσημα με 30-40 ευρώ και ωράριο όσο πάει ή κάθεσαι σπίτι σου.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα ξενοδοχεία όπου οι αλλοδαποί έχουν υποσκελίσει το ελληνικό υπαλληλικό προσωπικό. Ειδικά στις καμαριέρες, οι Ελληνίδες τείνουν να εκλείψουν αφού οι αλλοδαπές απασχολούνται με συμβολικούς μισθούς και δουλικά ωράρια και το 8ωρο έχει προ πολλού καταργηθεί. Εδώ και μερικά χρόνια, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες απασχολούν με συμβάσεις μαθητείας ή πρακτικής άσκησης νεαρές αλλοδαπές που εργάζονται με 400 ευρώ τον μήνα. Οι συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό των νησιωτικών περιοχών είναι πολύ βαριές αφού χιλιάδες οικογένειες στερούνται των 150 ενσήμων και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για το υπόλοιπο έτος. Η μείωση των κρατήσεων λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης αναγκάζει τους εργοδότες να ενεργούν ακόμη πιο εκβιαστικά έναντι του απροστάτευτου Έλληνα εργαζόμενου.
Η ανάγκη της απέλασης των αλλοδαπών από την Ελλάδα είναι στις ημέρες μας περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ. Αποτελεί αληθινή παραφροσύνη σε συνθήκες έντονης ύφεσης και ανεργίας να απασχολούνται αλλοδαποί, όταν η φτώχεια και η εξαθλίωση απειλεί να ισοπεδώσει τους Έλληνες εργαζομένους.
Ευρύλοχος - Ένωση Νέων Εργαζομένων Ε.Ν.ΕΡΓΑ
Αναρτήθηκε από Ευρύλοχος