20/6/17

Π. Ηλιόπουλος: «Να αποσυρθεί το τέλος αρδεύσεως για τους αγρότες – Πλήττεται η παραγωγικότητα σε Αλμυρό και Βελεστίνο»


Μετά τον ΕΝΦΙΑ, την υψηλή φορολογία και τις υπέρμετρες ασφαλιστικές εισφορές, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν για το νερό που χρησιμοποιούν στην διαδικασία παραγωγής, τέλος αρδεύσεως το οποίο θα υπολογίζεται με βάση την κατανάλωση, αλλά και την έκταση των εκμεταλλεύσεών τους  βάσει απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος κατέθεσε ερώτηση για την σημαντική αυτή επιβάρυνση, η οποία έχει αντίκτυπο στην παραγωγικότητα του νομού.

Σύμφωνα με το νέο χαράτσι που επιβάλλει η Μνημονιακή Κυβέρνηση Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α.-.Α.Ν.Ε.Λ. στους αγρότες η επιβάρυνση  σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ επιπλέον για καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, τα σιτηρά και η βιομηχανική ντομάτα.

             Όπως είναι αναμενόμενο θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στον κλάδο των αγροτών οι οποίοι καταγγέλλουν πως με την συγκεκριμένη τροπολογία τιμωρείται η παραγωγικότητα. Περιοχές όπως ο Αλμυρός, Βελεστίνο και παρακάρλιες περιοχές, σύμφωνα με τους ίδιους τους αγρότες, θα «πληρώσουν» υψηλό κόστος, λόγω των καλλιεργειών που είναι υδρόφιλες. Αν αναλογιστεί κανείς πως ειδικά τους θερινούς μήνες  που ξεκινάει το πότισμα, οι πομόνες λειτουργούν 24ωρες το 24ωρο και  υπολογίζοντας ότι κάθε ώρα αντλούνται περίπου 40-50 κυβικά νερό, είναι κοινώς αντιληπτό  ότι κάποιος που ποτίζει επί καθημερινής βάσεως επί 90 ημέρες ασταμάτητα, μπορεί να πληρώσει μέχρι και 1.000 ευρώ περιβαλλοντικό τέλος.

       Δεν είναι όμως η θερινή περίοδος που απαιτεί μεγάλη κατανάλωση νερού αλλά και το είδος των καλλιεργειών. Για την καλλιέργεια βαμβακιού αλλά και για κριθάρι, σιτάρι, καλαμπόκι και βιομηχανικά ντομάτα, απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού. Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής αιτείται την απόσυρση της επιβολής τέλους αρδεύσεως που επιβάλει στους αγρότες ώστε να κατοχυρωθεί το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως είδος πολυτελείας.