24/3/15

Τουριστική υποβάθμιση της περιοχής Μετεώρων

Ο Περιφερειακός σύμβουλος με την «Ελληνική Αυγή για την Θεσσαλία» Παναγιώτης Ηλιόπουλος συνεχίζει το έργο του και την πολιτική του δράση ακόμα και από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου παραμένει παράνομα προφυλακισμένος για 14 μήνες. Πρόσφατα κατέθεσε ερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για την τουριστική υποβάθμιση των Μετεώρων, ένα αξιοθέατο που συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Τουριστική υποβάθμιση της περιοχής Μετεώρων»
Η Ελλάδα κατέγραψε πέρσι το 2014 μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό με το σύνολο των αφίξεων στα 20 εκατομμύρια και ρεκόρ εισπράξεων. Η βαριά βιομηχανία της Ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός. Τα Μετέωρα επιλέχθηκαν από τους τουρίστες ως το δεύτερο σημαντικότερο σημείο ενδιαφέροντος στην Ελλάδα από τους χρήστες του tripadvisor, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί ένα και από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO. Ενδεικτικό είναι πως οι Ρουμάνοι και λοιποί ομόδοξοί μας ως πρώτο προσκυνηματικό προορισμό επιλέγουν τα Μετέωρα.
Ερωτηματικά ωστόσο δημιουργούνται ως προς την επίσημη προβολή των Μετεώρων. Αρκεί να επισκεφθεί κανείς την επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για να αντιληφθεί την παντελή έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού και την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων. Συγκεκριμένα με μια προσεκτική ματιά στις φωτογραφίες της ιστοσελίδας παρατηρείται ότι δεν διακρίνεται πουθενά η λέξη Μετέωρα ή Meteora. Επίσης, η μεγάλη φωτογραφία με τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων παραπέμπει σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.visitgreece.gr, και σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στη λέξη «Μετέωρα», στο δε  πεδίο «Τουρισμός – Τουρισμός στη Θεσσαλία» γίνεται αναφορά όλως παραδόξως μόνο στους Νομούς Λαρίσης και Μαγνησίας, καθώς και στις γεύσεις Θεσσαλίας.
Επιβάλλεται να δυναμώσει η φωνή του τουρισμού στην πόλη της Καλαμπάκας και να βάλουμε τα θεμέλια μιας ισχυρής τουριστικής ανάπτυξης, να επανατοποθετήσουμε τα Μετέωρα στον τουριστικό χάρτη σαν προορισμό και όχι σαν ενδιάμεση στάση και να αναπτύξουμε μορφές τουρισμού.
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
1) Για ποιο λόγο επανειλημμένως παραλείπεται η οποιαδήποτε αναφορά στον νομό Τρικάλων; Πολλώ δε μάλλον γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στα Μετέωρα τα οποία συγκαταλέγονται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco;
2)   Επιβάλλεται όλοι οι αρμόδιοι φορείς, οι επιχειρηματίες της περιοχής, ο Δήμος Καλαμπάκας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων να συνεργαστούν για το ζήτημα. Με ποιο τρόπο θα συμβάλλετε προκειμένου συλλογικά να αναδειχθεί η τουριστική αξία των Μετεώρων;
Βόλος, 24/03/2015
Παναγιώτης Ηλιόπουλος  
Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας
Ελληνική Αυγή για την Θεσσαλία