27/2/14

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Και τώρα τι;

Έληξαν για μια ακόμη φορά οι "ετήσιες", και "προγραμματισμένες" αγροτικές κινητοποιήσεις. Και λέμε "ετήσιες" και "προγραμματισμένες", γιατί εδώ και δεκαετίες έχουμε συνηθίσει κάθε χρόνο οι αγρότες να συγκεντρώνονται στις αρχές του έτους στα περίφημα "μπλόκα". Για χρόνια ο χώρος συγκεντρώσεως ήταν τα διόδια των Τεμπών. Μετά όμως την κατάργηση των συγκεκριμένων διοδίων, ο χώρος μετατοπίστηκε νοτιότερα στον κόμβο της Νίκαιας.


Φέτος ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν αρκετός. Ελάχιστος όμως, σε σχέση με αυτόν που θα έπρεπε να είναι, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Οι μεγαλειώδεις αγροτικές συγκεντρώσεις των δεκαετιών του 80 και κυρίως του 90 αποτελούν παρελθόν.

Βασική αιτία της μικρής συμμετοχής είναι η στάση των αγροτοσυνδικαλιστών. Από την μια μεριά οι "γαλάζιοι" και οι "πράσινοι" συνδικαλιστές, που ξεπουλούσαν τον αγώνα αναλόγως με το ποιος ήταν στην κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ η ΝΔ δηλαδή), όπου όλοι θυμόμαστε το πως αποχωρούσαν -την κρίσιμη πάντα στιγμή- οι εν λόγω συνδικαλιστές, μόλις "θεωρούσαν" πως "ικανοποιούνταν" κάποια αιτήματα τους.

Φυσικά αρκούσαν  οι "παραινέσεις" και οι "συμβουλές" των τοπικών βουλευτών που ψιθύριζαν "δυο λόγια" στο αυτί,των συνδικαλιστών, αλλά και των απλών αγροτών, και όλα έπαιρναν τον "δρόμο" τους.

Από την άλλη οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ. Με μονολιθικότητα,και την συνήθη δογματική-σοβιετικού τύπου- νοοτροπία τους απωθούσαν τα μεγάλα κομμάτια των αγροτών, που τους θεωρούσαν περίπου ως γραφικούς. Με την κατάρρευση όμως των κομματικών μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ,  όλες οι αγροτικές κινητοποιήσεις πέρασαν στα χέρια του ΚΚΕ.Αρχικά προσπάθησε να "εκσυγχρονίσει" τον πολιτικό του λόγο, και να φανεί "ενωτικό" προς όλους τους αγρότες, ασχέτως με το πως τοποθετούνταν πολιτικά και ιδεολογικά εκείνοι.

Όπως ήταν αναμενόμενο το ΚΚΕ στο τέλος δεν "άντεξε". Ξεκίνησε πάλι να βάζει στις κινητοποιήσεις τα δικά του αιτήματα, που ως γνωστόν δεν μπορούν ούτε να εφαρμοστούν, ούτε και να ικανοποιηθούν. Επίσης σε κάθε στιγμή δεν παρέλειπε να δείχνει τον σταλινισμό που το διέπει, με ανακοινώσεις μέσω των συνδικαλιστών του, και των αγροτικών οργανώσεων που διαθέτει, σε βάρος της Χρυσής Αυγής,όπου δήλωνε πως είμαστε "ανεπιθύμητοι" στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Εννοείται πως τους γράψαμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας και πήγαμε στα "μπλόκα".

Όλα αυτά είχαν ένα αποτέλεσμα. Οι αγρότες έγιναν παίγνιο στα χέρια των συνδικαλιστών του ΚΚΕ, που τους χρησιμοποίησε απλά για μια ακόμη επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής, δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα, και στο τέλος ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Είχε μάλιστα το θράσος να μιλήσει το ΚΚΕ, μετά από όλο αυτό το φιάσκο, πως οι αγρότες αποχωρούν "με ψηλά το κεφάλι". Οι συνήθεις κομμουνιστικές φαντασιώσεις..

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Όσο οι αγρότες δεν αντιλαμβάνονται, πως όσο η κατάσταση είναι στα χέρια των κομματικών συνδικαλιστών, πως όσο οι ίδιοι οι αγρότες, δεν αποφασίζουν να αναλάβουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία, μέσω ακομμάτιστων αγροτικών συλλόγων, πως όσο δεν καταθέτουν κοστολογημένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις, τότε απλά ποτέ δεν θα γίνει τίποτε.

Και εδώ είναι που οι εθνικιστές θα αναλάβουν την πρωτοβουλία. Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ" πέραν των προτάσεων της για τα προβλήματα των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου, θα αναλάβει την πρωτοβουλία μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο για ανατροπή όλων αυτών των πολιτικών καταστάσεων και πρακτικών που έφεραν τους αγρότες στο σημερινό αδιέξοδο.

Θα είμαστε εκεί,για να δείξουμε πως υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, της αξιοπρέπειας. Ο δρόμος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ...

Ελληνική Αυγή για την Θεσσαλία