4/2/14

Ερώτηση του Παν. Ηλιόπουλου για τα εκατοντάδες παιδιά που μένουν στα αζήτητα των παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Εκατοντάδες παιδιά «ξεχασμένα» στα αζήτητα των παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο να παραμένουν υγιή παιδιά και βρέφη στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Πρόκειται κυρίως για βρέφη και παιδιά που ήρθαν στον κόσμο εκτός γάμου, από μητέρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, μητέρες εξαρτημένες από ουσίες ή ψυχικά ασθενείς, ακόμη και από έγγαμα ζευγάρια τα οποία αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Επίσης πολλές αλλοδαπές μητέρες γεννούν στην χώρα μας και στην συνέχεια εξαφανίζονται εγκαταλείποντας τα νεογνά στα μαιευτήρια. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, όπως το Παίδων «Αγία Σοφία», το «Παίδων Πεντέλης», το μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και το «Αλεξάνδρα», να έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες» παιδικών ψυχών, καθώς τα υγιή εγκαταλελειμμένα παιδιά παραμένουν στα ίδια δωμάτια μαζί με τα άρρωστα παιδιά, σε χώρους ακατάλληλους για την ομαλή ψυχική τους ανάπτυξη.

Το λιγοστό προσωπικό των νοσοκομείων καθώς και ελάχιστοι εθελοντές αναλαμβάνουν την δημιουργική απασχόληση και φροντίδα αυτών των παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά παραμένουν στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή, καθότι οι δομές για την προστασία των ανήλικων στην χώρα μας είναι υπερπλήρης και λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. Σύμφωνα με παλαιότερη έγγραφη ενημέρωση της Βουλής από το υπουργείο Υγείας, το 2010 εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή συνολικά 42 παιδιά, το 2011 96, το 2012 έφτασαν τα 130 και μόνο το 2013 εισήχθησαν 102 παιδιά πολλά από τα οποία θα παραμείνουν στα νοσοκομεία άγνωστο για πόσο. Στην χώρα μας ο θεσμός της αναδοχής βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, ενώ οι υιοθεσίες που πραγματοποιούνται στην χώρα είναι ελάχιστες.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να μειωθεί το φαινόμενο αυτό;
Για ποιους λόγους δεν έχει αναπτυχθεί ο θεσμός της αναδοχής στη χώρα μας; Σκοπεύετε να ενισχύσετε τον συγκεκριμένο θεσμό;
Πρόκειται να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό και να αναδιοργανωθούν οι δομές παιδικής προστασίας ώστε άμεσα να φιλοξενούνται εκεί τα παιδιά από τα μαιευτήρια και από τα παιδιατρικά νοσοκομεία;

Αθήνα, 29/01/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ