28/2/11

Μίκης Μάντακας: ΠΑΡΩΝ!

Εκείνος ο Φεβρουάριος του 1975 είχε σημαδευτεί από τις έντονες κινητοποιήσεις των Εθνικιστών και τις συνεχείς συγκρούσεις με τους κομμουνιστές. Η οργή ξεχείλιζε αφού είχε προηγηθεί η άνανδρη δολοφονία από τον μαρξιστικό υπόκοσμο των αδερφών Virgilio και Stefano Mattei (22 και 8 ετών αντίστοιχα).

Στις 28 Φεβρουαρίου του 1975 μία πολυμελής ομάδα αναρχοκομμουνιστών επιτίθεται πυροβολώντας κατά των γραφείων του ιταλικού Εθνικιστικού κινήματος MSI στην οδό Ottaviano στο κέντρο της Ρώμης. Οι λιγοστοί Εθνικιστές που βρίσκονται εκείνη την ώρα εντός των γραφείων προσπαθούν να αμυνθούν και να κρατήσουν τους επιτιθέμενους εκτός του κτιρίου. Ξαφνικά ένας από τους Εθνικιστές πέφτει χτυπημένος από σφαίρα στο κεφάλι. Είναι ο 23 ετών Έλληνας φοιτητής της ιατρικής και μέλος του Εθνικού Συνδέσμου Ελλήνων Σπουδαστών Ιταλίας (του ιστορικού ΕΣΕΣΙ)Μιχάλης Μάντακας. Οι συναγωνιστές του αρχικά σχηματίζουν γύρω του κλοιό και λίγο αργότερα τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο όπου αφήνει την τελευταία του πνοή...

Ο Μίκης πέθανε υπερήφανος, πολεμώντας για την μεγάλη Φυλετική και Εθνικιστική Ευρωπαϊκή Ιδέα. Από τότε, και κάθε χρόνο, οι Ιταλοί συναγωνιστές αποτίουν φόρο Τιμής στον μεγάλο Έλληνα Εθνικιστή. Έτσι και σήμερα το βράδυ στην ιταλική πρωτεύουσα θα λάβει χώρα η καθιερωμένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στην Piazza Risorgimento. Θα ανάψει και πάλι η φωτιά της Ιδέας και θα ακουστεί για ακόμα μία φορά, στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή, το κάλεσμα για αγώνα, η υπενθύμιση ότι κανείς δεν ξέχασε και κανείς δεν θα ξεχάσει.

MIKIS MANTAKAS: PRESENTE!