11/11/08

Οι τραπεζίτες να πληρώσουν τα χρέη

Το ντόμινο των εξελίξεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε στις ΗΠΑ από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική πολιτική του κεφαλαίου, έχει αρχίσει να συμπαρασύρει για τα καλά τις εθνικές οικονομίες παγκοσμίως, δείχνοντας πως η προσπάθεια ανάκαμψης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ήδη, μέσα στον Οκτώβριο, οι μέσες απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων φτάνουν το 18%, ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. επεξεργάζονται σχέδια «σωτηρίας» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η αρμόδια ελληνική Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών, ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και κατέθεσε στη Βουλή, ώστε να «ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση με τον καλύτερο τρόπο των επιπτώσεων από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση».

Βάσει του νομοσχεδίου, το Δημόσιο αποκτά παρουσία (χωρίς δικαίωμα ψήφου) στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που θα ενταχθούν στο σχέδιο για να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους και για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου, παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέχρι του συνολικού ποσού των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, για δάνεια που θα συναφθούν έως τις 31/12/2009.Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Με την εφαρμογή του σχεδίου προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Οι τράπεζες αποκτούν επιπλέον κεφάλαια για την άνετη χορήγηση πιστώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και αμβλύνονται οι πιέσεις στα επιτόκια χορηγήσεων».

Την ίδια στιγμή:
• Ο Υπουργός Οικονομικών αποσύρει την τροπολογία, που είχε δεσμευτεί ότι θα καταθέσει στη Βουλή, για την ενίσχυση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, αφήνοντας στον αέρα 1.200 εργαζόμενους του ομίλου Λαναρά.

• 480 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Ζίμενς στη Θεσσαλονίκη είναι υπό απόλυση, μετά την οριστική απόφαση της εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο στα τέλη Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η Εθνική τράπεζα πούλησε πριν λίγο καιρό το ποσοστό του 30% που είχε στη Ζίμενς, γνωρίζοντας προφανώς το προαποφασισμένο κλείσιμο του εργοστασίου.

• Μετά από 53 χρόνια λειτουργίας κλείνει και το εργοστάσιο της «Βιαμύλ» στη Θεσσαλονίκη αφού οι δραστηριότητές του μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία. 84 εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο.• Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) καταγγέλουν την πολιτική συρρίκνωσης, εκφυλισμού και απαξίωσης, κάτι που καταδεικνύεται από τις 400 χαμένες θέσεις εργασίας και την υποαπασχόληση, αφού μόνο το 10% των εργαζομένων του εργοστασίου απασχολείται και μόνο μία σειρά παραγωγής λειτουργεί κανονικά. Ακόμα και και η συνέχιση του προγράμματος ανακατασκευών φορτηγών του ελληνικού στρατού βρίσκεται στον αέρα.

• Οι Τράπεζες καταφεύγουν προκλητικά στα δικαστήρια εναντίον των αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, που τις καλεί να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Ακόμα:
• Την τριετία 2005 - 2007, το σύνολο των τραπεζικών χορηγήσεων πήγε από τα 137 δισεκατομμύρια ευρώ στα 184 δισεκατομμύρια (+34%). Στις επιχειρήσεις την ίδια περίοδο τα δάνεια έφθασαν τα 90 δισεκατομμύρια από τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ (+27%) και στα νοικοκυριά τα 94 δισεκατομμύρια από 66 δισεκατομμύρια (+42%). (Πηγή: Ισοτιμία 11/10/08)

• Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά βρίσκονται στο «κόκκινο» υπερχρεωμένα από στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Πώς είναι δυνατόν το κράτος, ενώ αρνείται κάθε βοήθεια στους χειμαζόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και κωφεύει στη ληστρική επιδρομή των τραπεζών με τους ανατοκισμούς και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας για λίγες χιλιάδες ευρώ, να ενισχύει τις τράπεζες με 28 δισεκατομμύρια ευρώ; Η στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος οφείλει πρωτίστως να τονώσει την πραγματική οικονομία και να συμβάλει στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς και των κρίσιμων για την ελληνική οικονομία τομέων της οικονομικής δραστηριότητας. Το ταμείο εγγυήσεων των καταθέσεων μπορεί να βρει πόρους από τα υπερκέρδη που αποκόμισαν οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια μέσω της κερδοσκοπίας στο χρηματιστήριο.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι διεκδικούμε:
• Προστασία των δανειοληπτών.
• Πάγωμα όλων των δανείων των ανέργων.
• Απαγόρευση πλειστηριασμού κύριας κατοικίας.
• Κατάργηση του ανατοκισμού στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
ΤΑ ΧΡΕΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣΟΧΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ!

Ένωση Νέων ΕΡΓΑζομένων - Ε.Ν.ΕΡΓΑ
Αναρτήθηκε από Σπάρτακος