4/8/18

Ερώτηση Π. Ηλιόπουλου υπέρ των εργαζομένων της Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Νέα Ιωνία




Ερώτηση κατέθεσε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής στο υπουργείο Υγείας σχετικώς με τις πειθαρχικές διώξεις εργαζομένων από την μνημονιακή κυβέρνηση.


             Συγκεκριμένα δεν έχει προηγούμενο η πειθαρχική δίωξη που έχει εξαπολύσει ο υποδιοικητής της 5η ΥΠΕ και αρμόδιος για την λειτουργία των ΤΟΜΥ (Τοπικές Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας) κ. Δημήτρης Δημητριάδης κατά επτά υπαλλήλων που στελεχώνουν την εν λόγω Μονάδα. Από τον Ιανουάριο του 2018 που ξεκίνησε την λειτουργία της η Τοπική Μονάδα Νέας Ιωνίας, οι σχέσεις προσωπικού και 5ης ΥΠΕ δεν ήταν ποτέ ομαλές, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

             Πρόκειται για μία ΤΟΜΥ που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως  στήθηκε εκ του προχείρου, καθώς οι ελλείψεις που είχαν εξαρχής διαπιστωθεί όχι μόνο δεν έχουν καλυφθεί, αλλά συσσωρεύονται μέρα με την μέρα! Είναι πραγματικά τεράστια τα ουσιαστικά προβλήματα στην λειτουργία της Τοπικής Μονάδας στη Νέα Ιωνία Βόλου, δυσχεραίνοντας το έργο γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

          Επί πλέον  οι υποδομές του κτιρίου είναι σχεδόν ακατάλληλες, για μία δομή που είναι ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αρκεί να αναφερθεί ότι λειτουργεί μόνο ένα WC (στις υπόλοιπες WC είναι χαλασμένα εδώ και καιρό τα υδραυλικά) και αυτό στον επάνω όροφο από τα ιατρεία, όπου είναι υποχρεωμένος να μεταβεί ασθενής ή ασφαλισμένος που θέλει να κάνει χρήση του χώρου υγιεινής, ενώ ο κλιματισμός είναι ανύπαρκτος, γεγονός που μετατρέπει σε μαρτύριο την εργασία των ιατρών και των εργαζομένων, αλλά και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών,  ειδικά τους θερινούς μήνες!

          Το γεγονός λοιπόν ότι, τόσο οι ιατροί όσο και οι εργαζόμενοι επισήμαναν αλλεπάλληλες φορές όλες αυτές τις ελλείψεις   και εν γένει τα προβλήματα στην λειτουργία της ΤΟΜΥ, δεν άρεσε καθόλου στην διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και ειδικότερα στον υποδιοικητή κ. Δημ. Δημητριάδη, που φέρεται κατά καιρούς να έχει αρκετές λεκτικές προστριβές με ιατρούς και υπαλλήλους της ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας. Αποκορύφωμα όμως της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του υποδιοικητού  της 5ης ΥΠΕ και αρμόδιου για την λειτουργία των ΤΟΜΥ κ. Δημήτρη Δημητριάδη αποτελεί το Πογκρόμ πειθαρχικών διώξεων που εξαπέλυσε  ο τελευταίος κατά των επτά υπαλλήλων που στελεχώνουν την Μονάδα, διότι δεν παραβρέθηκαν σε επιμορφωτικό σεμινάριο στη Λάρισα, ημέρα Σάββατο, εκτός του ωραρίου τους, παρόλο που η σχετική υπουργική απόφαση που αφορά στις ΤΟΜΥ ορίζει, ότι τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα γίνονται εντός ωραρίου.

       Να σημειωθεί δε πως είχαν προηγηθεί δύο παρόμοια σεμινάρια, τα οποία όμως είχαν ήδη παρακολουθήσει οι εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας και πάλι, όχι όμως και το τρίτο, που αποτέλεσε και την αιτία να διωχθούν πειθαρχικά, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως αντικειμενικός λόγος! Εύλογα άλλωστε η συντονίστρια διευθύντρια γιατρός της ΤΟΜΥ, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στις συγκεκριμένες πειθαρχικές διώξεις, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν «να αντιμετωπίζονται με αυταρχικά μέτρα εργαζόμενοι που έχουν βάλει «πλάτη» για να στηθεί η συγκεκριμένη δομή» και ζήτησε την ανάκληση των διώξεων.

        Δυστυχώς όμως τα επιχειρήματα των εργαζομένων και της διευθύντριας δεν έπεισαν την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ. Από κει και πέρα για την διευθύντρια ήταν «μονόδρομος» η παραίτηση από τη θέση της συντονίστριας της ΤΟΜΥ, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, που αναμένεται να παρέμβει καταγγέλλοντας για αυταρχισμό την πολιτική ηγεσία της 5η ΥΠΕ.