13/8/18

Π. Ηλιόπουλος: Ανάστατοι οι αγρότες του Δ. Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας λόγω των δασικών χαρτών




Ερώτηση κατέθεσε προσφάτως ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

            Για μια ακόμη φορά η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκ του αποτελέσματος κρίνεται ανεπαρκής. Μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών το εν λόγω εγχείρημα αποδεικνύεται πως σχεδιάστηκε εκ του προχείρου, χωρίς την διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες και χωρίς την συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, του εποπτευόμενου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανισμού που διαθέτει το χαρτογραφικό σύστημα το οποίο αποτυπώνει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα.

         Το γεγονός αυτό  τινάζει στον αέρα το ΟΣΔΕ - Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων - και οδηγεί 200.000 αγρότες σε απόγνωση, καθώς οι δασικοί χαρακτηρίζουν ως δασικές, το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων τους και των βοσκοτόπων, «ερμηνεύοντας» χάρτες του 1945 και δημιουργώντας χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων, καθώς οι εκτάσεις εκείνες που αφορούν το ΟΣΔΕ και τις επιδοτήσεις, παύουν να είναι επιλέξιμες. Μάλιστα οι αγρότες όχι μόνο κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά πλέον αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά που έλαβαν στο παρελθόν ως ποινή για τη χρήση των εν λόγω εκτάσεων.

          Το σοβαρό αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες σε πολλούς δήμους του Νομού Μαγνησίας. Ενδεικτικά στον Δήμο Ρήγα Φεραίου οι αγρότες της περιοχής Καναλίων,  διαπίστωσαν με έκπληξη, ότι χαρακτηρίστηκαν ως δασικές, εκτάσεις που είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία τους πριν από σαράντα περίπου χρόνια. Το πρόβλημα προέκυψε λόγω των  δασικών χαρτών, διότι το Υπουργείο πήρε στοιχεία από τους χάρτες του 1945, ενώ η νόμιμη αυτή εκχέρσωση έγινε το 1971.

        Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί φορείς στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και ιδιαίτερα στην Τοπική Κοινότητα Καναλίων υπάρχει μία καλλιεργήσιμη έκταση 541.191 τ.μ. στη θέση Κάπιστα ή Ξηρόκαμπος η οποία το 1971, αφού πρώτα εκχερσώθηκε νόμιμα με απόφαση του Δασαρχείου Βόλου στη συνέχεια τεμαχίσθηκε σε περίπου 50 τεμάχια και μεταβιβάσθηκε με συμβόλαιο σε αντίστοιχους αγρότες του χωριού έναντι χρηματικού τιμήματος. Οι αγρότες αυτοί καλλιεργούσαν από το 1971 και συνεχίζουν να καλλιεργούν έως σήμερα τα κτήματά τους αυτά καθώς επίσης νόμιμα τα δηλώνουν στο Ε9 και στο ΟΣΔΕ και μάλιστα ορισμένα από αυτά με το πέρασμα των χρόνων έχουν μεταβιβαστεί, είτε στα παιδιά τους, είτε σε τρίτους, καθώς επίσης τμήμα αυτών (το 2004) έχει απαλλοτριωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ανάγκες επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας. Με άλλα λόγια τα κτήματα αυτά ακολούθησαν νόμιμα όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο όπως και σε όλες τις ιδιοκτησίες.

                      Στις γραπτές ενστάσεις των αγροτών προς το αρμόδιο Υπουργείο δόθηκε μόνο προφορική διευκρίνιση ότι  για αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν για να υποβάλλουν αντιρρήσεις. Η αναξιοπιστία όμως αυτής της Κυβερνήσεως εύλογα οδήγησε τους εν λόγω ιδιοκτήτες στο να αποστείλουν στην Διεύθυνση Δασών Βόλου πρόδηλη αίτηση συνοδευόμενη με πλήρη φάκελο, με την τότε απόφαση εκχερσώσεως του Δασαρχείου Βόλου, την τότε απόφαση παραχώρησης της Κοινότητας Καναλίων, με τα αντίστοιχα τοπογραφικά και το συμβόλαιο ιδιοκτησίας με την νόμιμη μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου κ.λπ. Δυστυχώς έλαβαν έγγραφη απάντηση από τη Διεύθυνση Δασών Βόλου ότι το αίτημά τους για διόρθωση προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη δεν έγινε αποδεκτό.

Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής καλεί το αρμόδιο υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, λαμβάνοντας  υπόψιν του τις ενστάσεις των αγροτών του Δήμου Ρήγα Φεραίου του Νομού Μαγνησίας, έναντι των δασικών χαρτών που αυθαίρετα βαφτίζουν δασικές τις εκτάσεις που πλέον αποτελούν με νόμιμα έγγραφα ιδιοκτησία τους.