4/7/18

Απλήρωτοι παραμένουν οι εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ και στον Νομό Μαγνησίας



Eρώτηση κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι οι εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ στο νομό Μαγνησίας.


            Από τις 9 Οκτωβρίου 2017 έως και σήμερα συνεχίζουν να μην καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στους εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ σε ολόκληρη την χώρα! Η πλειονότητα των 6.000 περίπου εκπαιδευτών και ειδικά αυτών οι οποίοι έχουν ως μοναδική βιοποριστική απασχόληση αυτή των Δ.ΙΕΚ έχουν περιέλθει σε οικονομικό μαρασμό, σε κατάσταση απόγνωσης, σε αδυναμία αντιμετώπισης της καθημερινότητας και σε ευτέλεια της προσωπικότητας τους, με την αδικαιολόγητη, παρατεταμένη και ανεύθυνη αντιμετώπιση που τυγχάνουν.

           Το κλίμα το οποίο επικρατεί από το φθινόπωρο έως και σήμερα στα Δημόσια ΙΕΚ είναι κάτι παραπάνω από δυσάρεστο και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους. Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και σήμερα, αρχές Ιουλίου, αλλά επιπλέον δεν έχουν υπογράψει καν Σύμβαση με αποτέλεσμα να είναι και ανασφάλιστοι! Ίδια εικόνα επικρατεί και στο Νομό Μαγνησίας. Ούτε ένας μισθός δεν έχει καταβληθεί στους 50 εκπαιδευτές που δίδαξαν στο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου. Παρόλο που  τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν, τα αποτελέσματα εκδόθηκαν και οι επανεξετάσεις έγιναν, εντούτοις οι εκπαιδευτές παραμένουν απλήρωτοι μολονότι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο ακέραιο.

            Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθυντής του Δημοσίου ΙΕΚ Βόλου, Γεώργιος- Αριστείδης Παπαθανασίου στον τοπικό τύπο, στο ΙΕΚ Βόλου δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα και αυτό οφείλεται καθαρά στους εκπαιδευτές που αν και είναι απλήρωτοι έχουν ολοκληρώσει όλες τους τις υποχρεώσεις. Η κοινωνία του Βόλου εκτιμά δεόντως τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι εκπαιδευτές στα Δημόσια ΙΕΚ της πόλης, παρά το αντικειμενικό πρόβλημα που υπάρχει με τις πληρωμές τους και είναι δίκαιο το αίτημά τους να πληρωθούν για όσα προσέφεραν. Η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ στην οποία συμμετέχει και ο κ. Παπαθανασίου έχει κάνει ενέργειες προς το Υπουργείο για την πληρωμή των εκπαιδευτών. Το πρόβλημα ξεκίνησε με τη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων στην ομάδα έργου ΔΙΕΚ του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης με αποτέλεσμα να διαλυθεί η ομάδα και να δημιουργηθούν θεσμικά και οικονομικά προβλήματα. Η ομάδα επανασυστάθηκε, ακόμη όμως οι εκπαιδευτές δεν έχουν πληρωθεί.



Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αιτείται στο Υπουργείο να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί που χρωστά στους εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ και να προβεί στην τακτοποίηση των απαιτούμενων εκείνων ενεργειών ώστε οι άνεργοι εκπαιδευτές από 30/06/2018 να δύνανται να αιτηθούν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται.