15/4/16

Οι Τ.Ο. Μαγνησίας και Φαρσάλων στο Μνημείο του Ιπποκράτη στη Λάρισα. Άμεση ανάγκη η ανάδειξη του μουσειακού χώρου




Η Τοπική Οργάνωση Μαγνησίας από κοινού με την Τοπική Οργάνωση  Φαρσάλων  και το σύνολο των πυρήνων του Ν. Λάρισας, με επικεφαλής τον βουλευτή Μαγνησίας, Συναγωνιστή Παναγιώτη Ηλιόπουλο, τίμησαν τον αρχαίο Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη, πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής, στη Λάρισα όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του (Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ). Η παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής και η περιήγησή του στο χώρο όπου βρίσκεται το κενοτάφιο και ο Ανδριάντας του Ιπποκράτη ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο Συναγωνιστής Παναγιώτης Ηλιόπουλος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που συναντά ο σχεδιασμός ενοποίησης όλου του χώρου του μνημείου που περιλαμβάνει το κενοτάφιο, τον Ανδριάντα και το παρακείμενο πάρκο το οποίο είναι αρκετά υποβαθμισμένο με έντονα  στοιχεία εγκατάλειψης.


Τονίστηκε επίσης η ανάγκη λειτουργίας του Μουσείου του Μνημείου του Ιπποκράτη, όπου οι χάλκινες προτομές της Θεάς Υγείας, του Ασκληπιού, του Απόλλωνα, του Φλέμινγκ, του Γ. Παπανικολάου καθώς και του ιδρυτή του Μουσείου  Δημητρίου Παλιούρα, αρχιάτρου, βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα. Ξεχωρίζουν επίσης αντίγραφα συγγραμμάτων καθώς και το Αρχείο με έγγραφα που αναφέρονται στην προσπάθεια να δίνουν εκεί οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδος  τον Όρκο  του Ιπποκράτη.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος σε σύντομη ομιλία του προς τους φίλους και τα στελέχη του κινήματος μας αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναδειχθεί ο μουσειακός χώρος και το ίδιο το έργο του Ιπποκράτη με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από σχολεία και φορείς έτσι ώστε η Ιπποκράτεια Ιδέα και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει να γίνει κτήμα  του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδος. Ταυτόχρονα προβάλλεται έτσι το αξιακό σύστημα που πρέπει να διέπει την Ιατρική στο σύνολό της ως μία ανθρωποκεντρική επιστήμη βασισμένη κατά τα πρότυπα του Ιπποκράτη στις αρχές της Ηθικής και της Δεοντολογίας.