26/10/10

ΚΟΝΤΙ: ΕΞΗΝΤΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Ή ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αντιμέτωποι με το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της KONTI βρίσκονται οι 135 εργαζόμενοι μετά το τελεσίγραφο της διοίκησης ότι, εάν το σωματείο δεν αποδεχθεί την απόλυση 60 εργαζομένων θα κλείσει οριστικά το εργοστάσιο. Η διοίκηση επικαλείται την πίεση των γάλλων μετόχων της εταιρείας (η KONTI αποτελεί μέρος του ομίλου ArcelorMittal) για περιορισμό του λειτουργικού κόστους του εργοστασίου καθώς εκτιμά ότι ο κατασκευαστικός κλάδος θα σημειώσει μεγάλη κάμψη τα επόμενα έτη στην Ελλάδα.

Ήδη από τον Αύγουστο η εταιρεία είναι κλειστή και το σύνολο του προσωπικού είναι σε διαθεσιμότητα έως τις 15 Νοεμβρίου καθώς παρατάθηκε για έναν ακόμη μήνα η αρχικά δίμηνη διάρκεια της διαθεσιμότητας. Το σωματείο της KONTI μάχεται για την αποτροπή των απολύσεων αλλά η διοίκηση είναι αμετακίνητη στις θέσεις της, απαιτώντας μάλιστα, εντελώς παράνομα και αντιθεσμικά, να μην επιτραπεί στο Εργατικό Κέντρο Βόλου να συμμετέχει στις συζητήσεις μεταξύ διοίκησης και σωματείου.

Το σωματείο υποστηρίζει ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη επικαλούμενο τα κερδοφόρα αποτελέσματα των τελευταίων πέντε ετών και προτείνει, αντί των απολύσεων, μείωση του μισθολογικού κόστους με κατάργηση των οικειοθελών παροχών προς τους εργαζομένους και περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Παρά την διαλλακτική στάση του σωματείου και παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις εργοδοσίας και εργαζομένων, η διοίκηση αρνείται να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη λύση πέραν της απόλυσης σχεδόν του 50% του προσωπικού της εταιρείας. Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν διστάζουν να παραποιήσουν ακόμη και τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας για να παρουσιάσουν ως μονόδρομο τις απολύσεις.

Γνώμη μας είναι ότι πίσω από τις εσπευσμένες και εκβιαστικές κινήσεις της διοίκησης υποκρύπτεται σχέδιο του πολυεθνικού ομίλου για οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον ακόμη και εάν απολυθούν οι εξήντα εργαζόμενοι.

Η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» δηλώνει αλληλέγγυα στους αγώνες των εργαζομένων της ΚΟΝΤΙ, απορρίπτει κάθε απόλυση εν ονόματι της κερδοφορίας των πολυεθνικών και διακηρύσσει ότι η μόνη διέξοδος για την αντιμετώπιση της κρίσης και της καπιταλιστικής επιδρομής, είναι η συστράτευση σε ένα ισχυρό εθνικιστικό μέτωπο που θα συγκρουστεί με τα πολυεθνικά συμφέροντα προς όφελος του έλληνα εργαζομένου.

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" - ΠΥΡΗΝΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Κείμενο: Ευρύλοχος

Αναρτήθηκε από Σπάρτακος