15/11/17

O Π. Ηλιόπουλος για την έρευνα και αξιοποίηση των σπηλαίων της Όθρυος


Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας, Πολιτισμού και Τουρισμού για τη δυνατότητα αξιοποιήσεως των σπηλαίων και του ευρύτερου γεωλογικού πλούτου της Όθρυος.


Συγκεκριμένα περισσότερα από 60 σπήλαια βρίσκονται διάσπαρτα στην Όθρυ και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού. Η «Τιτανοσπηλιά» στους Κωφούς, το «Τετράστομο» και η «Γκριζανότρυπα» στη Βρύναινα, η «Νεροσπηλιά» στους Κοκκωτούς, η «Μεταξόλακκα» στο όρο Χλωμός στον Πτελεό, είναι μόνο μερικά από αυτά. Τα γεωλογικά αυτά φαινόμενα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των σπηλαιολόγων, οι οποίοι και έχουν χαρτογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος των 60 και πλέον σπηλαίων.


Υφίσταται λοιπόν, πράγματι, δυνατότητα αξιοποιήσεως των σπηλαίων, αλλά όπως επισημαίνει ο  πρώην Προέδρος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Βαλκανικής Σπηλαιολογικής Ένωσης, κ. Ζούπης, πρέπει να εκπονηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη, καθώς οποιαδήποτε μεταβολή επέλθει, δύναται να προξενήσει ανυπολόγιστη ζημιά. Επίσης από τη μελέτη των σπηλαίων και την επιστημονική έρευνα, δύναται να εξαχθούν ενδιαφέροντα και σημαντικά συμπεράσματα για τη γεωμορφολογία της περιοχής.


Συνεπώς είναι δέον να αναδειχθεί  και να αξιοποιηθούν τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό - επιστημονικό επίπεδο τα σπήλαια της Όθρυος, προάγοντας τη σπηλαιολογία και τονώνοντας παράλληλα την ζωή και την κίνηση της ευρύτερης περιοχής. Είναι γεγονός ότι τα χωριά της περιοχής ερημώνουν, όπως οι Κοκκωτοί, Κωφοί, Βρύναινα. Η αξιοποίηση των σπηλαίων και η ανάδειξη του φυσικού και γεωλογικού πλούτου της Όθρυος θα αυξήσει το ενδιαφέρον των πολιτών και επισκεπτών, θα αποτρέψει τον περαιτέρω μαρασμό της περιοχής και μια τέτοια ενέργεια θα συντείνει αναμφιβόλως στην ενίσχυση του κοινωνικού  και οικονομικού βίου των κοινοτήτων και του Δήμου Αλμυρού. Η Όθρυς, το όρος των Τιτάνων παραμένει πλήρως αναξιοποίητη. Ο σπηλαιολογικός πλούτος της αποτελεί το δικό της χαρακτηριστικό φυσικό θησαυρό και συνεπώς αυτός πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί σε όλες του τις διαστάσεις, με σεβασμό βεβαίως στο οικοσύστημα και στο περιβάλλον.
Ο βουλευτής Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής αιτείται μέσω της ερωτήσεώς του να εκπονηθεί σχετική μελέτη για την αξιοποίηση των σπηλαίων, με στόχο την ανάδειξη του γεωμορφολογικού πλούτου της Όθρυος.