1/6/10

Εργασιακός μεσαίωνας στον Βόλο


Με αφορμή την μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει ολόκληρη την χώρα μας και ειδικότερα την περιοχή μας, βλέπουμε να εκτυλίσσεται ένα άγριο σχέδιο εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας.

Η στάση αυτή είναι ιδιαίτερα προκλητική όταν πρωτοστατούν επιχειρήσεις, όπως η ΜΕΤΚΑ, του ομίλου Μυτιληναίου, που επί σειρά ετών, ακόμη και σήμερα, σημείωναν εξαιρετική κερδοφορία. Τα θετικά αυτά μεγέθη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιαίτερα υψηλή κατάρτιση και ειδίκευση του εργατικού δυναμικού της εταιρείας που προέρχεται κυρίως από την εργατούπολη της Νέας Ιωνίας. Παρ’ όλ’ αυτά, η διοίκηση της εταιρείας προέβη πριν από λίγους μήνες σε αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων επικαλούμενη περιορισμό κύκλου εργασιών. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, ένας εκ των απολυμένων δέκα ημέρες πριν την καταγγελία της σύμβασής του, είχε τιμηθεί από την διοίκηση για την υπερδεκαετή προσφορά του στην εταιρεία.

Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της ΜΕΤΚΑ προχώρησε σε ακόμη πιο προκλητικές αποφάσεις. Εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αξιώνει από το προσωπικό είτε να μεταβεί για εργασία στο εξωτερικό σε κατασκευαστικά εργοτάξια της εταιρείας, π.χ. Πακιστάν, με αμοιβές εξωτερικού της τάξης των 200 – 300 ευρώ είτε να απολυθεί.

Την δυσχερή εργασιακή κατάσταση επιδεινώνει ακόμη περισσότερο η τουλάχιστον «περίεργη» στάση της διοίκησης του Σωματείου της ΜΕΤΚΑ που δέχθηκε αμαχητί και σχεδόν αδιαμαρτύρητα τις μεσαιωνικές αυτές αποφάσεις του εργοστασίου και αποτελεί τρανή απόδειξη του επιδέξιου ελέγχου του σωματείου από την διοίκηση.

Χρυσή Αυγή - Πυρήνας Βόλου - Ε.Ν.ΕΡΓΑ -Ένωση Νέων Εργαζομένων

Αναρτήθηκε από Ευρύλοχος - Σπάρτακος