30/5/10

Ο αποκλεισμός εμποδίζει την ανοικοδόμηση μετά τους βομβαρδισμούς


Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ ο σιωνιστικός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την ανοικοδόμηση κτιρίων και υποδομών που καταστράφηκαν στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης (Δεκέμβριος 2008 – Ιανουάριος 2009) στη Γάζα. Μόλις το 25% των ζημιών αποκαταστάθηκε τουλάχιστον ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι”, υπογραμμίζει η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Τα περισσότερα νοσοκομεία επισκευάστηκαν, εκ των οποίων δέκα από τα δώδεκα που είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές όπως και το 78% του συστήματος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης και σωληνώσεις υδροδότησης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παρότι σημειώθηκαν μερικές βελτιώσεις “η διεθνής βοήθεια αποδείχτηκε σε σημαντικό βαθμό αναποτελεσματική” εξαιτίας κυρίως της απαγόρευσης χρήσης εισαγόμενων υλικών μέσω των σηράγγων λαθραίας διακίνησης που έχουν διανοιχτεί κάτω από τα σύνορα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 80% των εισαγωγών διοχετεύονται στη Γάζα μέσω των υπόγειων σηράγγων.

Οι Ισλαμικοί οργανισμοί αλληλοβοήθειας, που χρησιμοποιούν οικοδομικά υλικά τα οποία φθάνουν μέσω των σηράγγων αυτών, αποδεικνύονται “πιο αποτελεσματικοί όσον αφορά την αρωγή στην ανοικοδόμηση”, τονίζεται στην έκθεση. Για παράδειγμα η Ισλαμική Βοήθεια, η Ερυθρά Ημισέληνος του Κατάρ, η φιλανθρωπική οργάνωση Αλ-Ραχάμα και άλλες οργανώσεις λειτουργούν στο σύνολό τους με την υποστήριξη του Ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, υπό τον έλεγχο του οποίου τελεί η Λωρίδα της Γάζας (1,5 εκατομμύριο κάτοικοι).

Ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 18 Ιανουαρίου 2009 επιχείρηση στη Γάζα, επισήμως για «να σταματήσει τη ρήψη Παλαιστινιακών ρουκετών εναντίον του νοτίου Ισραήλ», προκαλώντας το θάνατο 1.400 Παλαιστινίων και τη μερική ή πλήρη καταστροφή 6.268 κατοικιών.

Οι ισραηλινές αρχές διατηρούν τον αυστηρό αποκλεισμό της Γάζας, αφότου η Χαμάς εξασφάλισε τον έλεγχο της περιοχής αυτής τον Ιούνιο του 2007 κατόπιν του πραξικοπήματος που επιχείρησε ο Μ.Αμπάς. Κατά συνέπεια επιτρέπουν τη μεταφορά μιας πολύ περιορισμένης ποσότητας τσιμέντου προς το Παλαιστινιακό έδαφος, με το επιχείρημα ότι το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή εκρηκτικών από ένοπλες οργανώσεις που επιχειρούν στη Γάζα.

Αναρτήθηκε από Σπάρτακος