13/10/08

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΜΝΗΜΗ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ


Ό,τι και αν υπογράψουν οι εξουσιαστές αυτού του τόπου με τις ευλογίες του κατεστημένου της πλουτοκρατίας και της ξένης «προστασίας», ό,τι και αν συμφωνήσουν, δεν πρόκειται να διαγράψουν την αλήθεια και το δίκαιο της Ιστορίας: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ! Η ζωή θα πετάξει στο σκουπιδοτενεκέ της λήθης και στο ανάθεμα των αιώνων κάθε ανιστόρητη και ανθελληνική συμφωνία.

Στις 13 Οκτωβρίου του 1904 Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ προδομένος από Βούλγαρους κομιτατζήδες κυκλώθηκε από τουρκικό απόσπασμα στο χωριό Σιάτιστα της Μακεδονίας. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή, πολεμώντας για την Ελλάδα. Ο θάνατός του ξεσήκωσε τον λαό μας, συγκλόνισε αυτούς, που λίγα χρόνια μετά ελευθέρωσαν οριστικά την γη του Αλεξάνδρου με τους θρυλικούς Βαλκανικούς πολέμους.

Ο επίσης Μακεδονομάχος Ίων Δραγούμης, που έμελλε να πεθάνει 16 χρόνια μετά από σφαίρες Ελλήνων, γράφει αφιερωμένο στον θάνατό του το βιβλίο «Ηρώων και Μαρτύρων Αίμα».
Και ο Κωστής Παλαμάς στην «Πολιτεία και Μοναξιά» για το θάνατό του πλάθει τους στίχους:
«Σε κλαίει ο λαός. Πάντα χλωρό να σειέται το χορτάριστον τόπο, που σε πλάγιασε το βόλι, ω παλληκάρι. Πανάλαφρος ο ύπνος σου, του Απρίλη τα πουλιάΣαν του σπιτιού σου να τ’ ακούς λογάκια και φιλιά,Και να σου φτάνουν του χειμώνα οι καταρράχτες, Σαν τουφεκιού αστραπόβροντα και σαν πολέμου κράχτες. Πλατειά του ονείρου μας η γη και απόμακρη. Και γέρνεις Εκεί και σβεις γοργά.Ιερή στιγμή. Σαν πιο πλατειά τη δείχνεις, και τη φέρνεις Σαν πιο κοντά».

Αυτοί που σήμερα εξουσιάζουν την χώρα με τους νόμους της μίζας και της κομπίνας θέλουν να μας κάνουν να λησμονήσουμε τους ΗΡΩΕΣ, να μας οδηγήσουν στην αδιαφορία, να μας πείσουν ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ, να μας οδηγήσουν σε έναν απόλυτο μηδενισμό, σε μια πίκρα και απογοήτευση. Όμως, το αίμα του Παύλου Μελά χύθηκε, το αίμα των Ηρώων, η λατρεία των ξεχωριστών προγόνων επιβάλλει να ξεφύγουμε από την θανάσιμη ατραπό των πολλών, των αδιάφορων, των εχθρών στην ουσία του Έθνους μας. Όσο και αν θέλουν να λησμονήσουμε, όσο και αν οι καιροί είναι πικροί και δύστυχοι πάντα Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ θα είναι ζωντανή και θα μας δίνει την Ελπίδα για ένα διαφορετικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ.

"Να συνεχίσετε τον αγώνα. Μη δειλιάσετε. Θα συναντήσετε κακουχίες, στερήσεις, προδοσία, θάνατο. Χαλυβδώστε την ψυχή σας, μη λυγίσετε. Όλα για την πατρίδα, όλα. Διώξτε τους δολοφόνους απ' τα ιερά χώματα της Μακεδονίας μας. Όλα, όλα για την ελευθερία της Μακεδονίας. Όλα για τη ζωή σας.Αξίζει να πεθαίνει κανείς για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα.".

Αναρτήθηκε από Σπάρτακος