12/9/17

Π. Ηλιόπουλος: «Να επιστραφεί στη Σκιάθο το αρχαίο αλεώριο που είχε κατασκευάσει ο Ξέρξης»



Ερώτηση κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής, με αίτημα να επιστραφούν στη Σκιάθο τα τμήματα του αρχαίου αλεωρίου του Ξέρξη από το προαύλιο της Ναυτικής Διοικήσεως στον Πειραιά.


Πολλά είναι τα αρχαία μνημεία του ελληνικού πολιτισμού που δεν βρίσκονται στην θέση όπου ανήκουν ιστορικά. Ένα από αυτά είναι το αλεώριο του Ξέρξη  που είχε κτιστεί στον ύφαλο Μύρμηξ ή «Λευτέρης» του διαύλου της Σκιάθου. Σύμφωνα με την έρευνα του Έλληνα αντιναυάρχου Στυλιανού Λυκούδη, ο ιστορικός Ηρόδοτος, ανέφερε ότι τρείς (3) τριήρεις του Ξέρξη έπεσαν επάνω στον ύφαλο Μύρμηξ (όπως λεγόταν τότε ο ύφαλος) και στην συνέχεια οι Πέρσες έκτισαν μια πέτρινη στήλη επάνω στον ύφαλο για να τον επισημάνουν. Μετά από αυτό πέρασε ασφαλώς τον δίαυλο όλος ο στόλος του Ξέρξη προς τον Ευβοϊκό.

            Στην συνέχεια, εστάλησαν δύτες για να ανασύρουν μερικές από τις πέτρες του Ξέρξη. Οι δύτες ανέσυραν 8 μεγάλους ογκόλιθους διαμορφωμένους με χτένι, βάρους 700 - 1200 κιλών ο κάθε ένας. Και καθώς η βεβαιώνεται από τον Ηρόδοτο, θεωρείται το αρχαιότερο έργο στην Ελλάδα σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και κατά 2,5 αιώνες προγενέστερο του φάρου της Αλεξάνδρειας.


         Οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού τα έστησαν στο προαύλιο της Ναυτικής Διοικήσεως στον Πειραιά και όχι στο νησί όπου δικαιωματικά ανήκουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στο βόρειο τμήμα της  Σκιάθου υπάρχει παραλία με την ονομασία  «Λιμάνι του Ξέρξη» από όπου ο ίδιος είχε ξεκινήσει για το Αρτεμίσιο. Με δεδομένο το πλήθος των επισκεπτών της Σκιάθου που αυξάνεται κάθε χρόνο είναι απαραίτητο και για ιστορικούς και για τουριστικούς λόγους το μοναδικό μνημείο να επιστρέψει στον τόπο όπου πρωτοστήθηκε από τον γιο του βασιλιά Δαρείου. Με το παγκόσμιο ενδιαφέρον που σίγουρα θα προκαλέσει στην περιοχή, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της Σκιάθου και μάλιστα εκείνης με την τεράστια ιστορία.