29/3/14

Ανοιχτή επιστολή των φαρμακοποιών Μαγνησίας προς όλους του Βουλευτές του Νομού

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές του Νομού Μαγνησίας ,

Αξιότιμοι κ.κ. εκπρόσωποι μας στο Ελληνικού Κοινοβούλιο,

Οι φαρμακοποιοί του Νομού μας, σας καλούν να καταψηφίσετε το νομοσχέδιο που αφορά τα φαρμακεία και το οποίο κατατίθεται αύριο Παρασκευή 28/3/2014 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για ψήφιση η οποία προβλέπετε να γίνει την Κυριακή 30/3/2014 με την διαδικασία του κατ 'επείγοντος .

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή του ιδιωτικού φαρμακείου και την παράδοσή του σε συγκεκριμένα συμφέροντα πολυεθνικών, τα οποία θα αλλοιώσουν πλήρως την φαρμακευτική περίθαλψη στην χώρα μας όπως ακριβώς έγινε πριν μερικά χρόνια και σε άλλες γειτονικές χώρες (Ρουμανία, Ουγγαρία) με ολέθριες συνέπειες για τους ασφαλισμένους και για τους πολίτες γενικότερα
. Επιπλέον αυτών, τα άρθρα που θα τεθούν προς ψήφιση, θα ανατρέψουν τη σημερινή δομή του φαρμακείου, καταστρέφοντάς το ολοκληρωτικά, στέλνοντάς στην ανεργία 12000 φαρμακοποιούς και 26000 εργαζόμενους στο χώρο του φαρμάκου.

Πιο συγκεκριμένα,

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρούν:

1. Πρώτον την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων με όλες τις συνέπειες που θα έχει στους εργαζομένους στο χώρο του φαρμάκου. Παράλληλα προκαλούν αναστάτωση στο κοινό και πιθανόν κατάργηση των εφημεριών και διανυκτερεύσεων καθώς το ωράριο δε θα καθορίζεται από τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους. Αυτό καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποβεί για τους ασθενείς που δε θα μπορούν να βρουν το φάρμακό τους όταν το χρειάζονται, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε τα πολυκαταστήματα και τα Σ/Μ δεν θα εφημερεύουν και δεν θα διανυκτερεύουν σε ώρες εκτός του προγράμματος λειτουργίας τους.

2. Καταργείται η υποχρεωτική λειτουργία των φαρμακείων συνεχώς και αδιαλείπτως, επιτρέποντας σε φαρμακεία να κλείνουν όποτε θέλουν και για όσο θέλουν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάποιους να λειτουργούν μόνο κατά τις περιόδους έντονης κίνησης (π.χ. τουριστικές περιοχές), αφήνοντας αυτές τις περιοχές χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη τον υπόλοιπο χρόνο.

3. Καταργείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων από φαρμακοποιούς και θεσμοθετούν τη συμμετοχή ΜΗ φαρμακοποιών στο μετοχικό σχήμα φαρμακειών θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο κάθε "ιδιοκτήτης φαρμακείου ΜΗ φαρμακοποιός" δε θα σκέφτεται το κοινωνικό συμφέρον αλλά μόνο το κέρδος και το προσωπικό του όφελος.

4. Επιτρέπεται η συστέγαση φαρμακείων με άλλα καταστήματα και ταυτόχρονα καταργείται το ελάχιστο μέγεθος του φαρμακείου, δίνοντας τη δυνατότητα σε Σ/Μ και άλλα καταστήματα (όπως παιχνιδάδικα) να βαφτίσουν μια γωνία φαρμακείο χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνθήκες φύλαξης και διάθεσης του κοινωνικού αγαθού που λέγεται φάρμακο.

5. Το νομοσχέδιο καταργεί τις αποστάσεις και τα πληθυσμιακά όρια στην ίδρυση των νέων φαρμακείων επιτρέποντας τη συγκέντρωση φαρμακείων στο κέντρο των πόλεων το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών να μην έχουν πρόσβαση στο φάρμακο. Η μεγάλη διασπορά των φαρμακείων σε χωριά και σε παραμεθόριες περιοχές κινδυνεύει, όπως επίσης και από το κλείσιμο του μικρομεσαίου φαρμακείου που θα έρθει αναπόφευκτα μετά από τις νέες εξελίξεις.

6. Το νομοσχέδιο θα φέρει την απελευθέρωση και αύξηση των τιμών (λιανικής και χονδρικής) που θα οδηγήσει σε ένα αλαλούμ και χάος στην αγορά του φαρμάκου. Ποιος θα ελέγχει την προέλευση και την αυθεντικότητα των φαρμάκων που θα καταναλώνονται από τους ασθενείς; Μήπως στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού θα θυσιάσουμε την ασφαλή θεραπεία και υγεία των ασθενών μας;

Ο φαρμακοποιός είναι εκεί μέρα - νύχτα πίσω από τον πάγκο, θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας και με την πόρτα ανοιχτή, διαθέσιμος να συμβουλέψει, να υποστηρίξει ψυχολογικά τον ασθενή του, να τον ακούσει προσεκτικά, να ενημερωθεί για τυχόν παρενέργειες, να ενημερώσει για αυτές (παρενέργειες) τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, να είναι υπεύθυνος για τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή, να ενημερώνεται για τις νέες θεραπείες.

Έχει δώσει όρκο να υπηρετεί και να αγωνίζεται κάθε μέρα για το κοινωνικό καλό και τη δημόσια υγεία. Δεν ενδιαφέρεται μόνο για την επαγγελματική του επιβίωση, αλλά και για τη δυνατότητα του ασθενή να έχει πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο.

Το ελληνικό φαρμακείο υπέστη καρτερικά την τεράστια μείωση τζίρου, την απώλεια κεφαλαίων από την μείωση τιμών των φαρμάκων του αποθέματος του, τεράστια φορολόγηση, υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από τους ασφαλιστικούς φορείς, μείωση του ποσοστού κέρδους του, επιστροφή χρημάτων στο κράτος με τη μορφή του rebate και τόσα άλλα.

Το ελληνικό φαρμακείο δεν έχει άλλο να δώσει. Ως εδώ!

Η φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται εντός των μνημονιακών μας υποχρεώσεων. ΄Ολα όσα νομοθετούνται είναι εκ του πονηρού.

Κ. Βουλευτές του Ελληνικού Κράτους δεν θα υπάρξουν πλέον δικαιολογίες για όποιον ψηφίσει αυτό το μόρφωμα.

Όπως δεν θα υπάρξει και ανοχή από τον Έλληνα Φαρμακοποιό για όποιον λησμονήσει το ρόλο του ως αντιπρόσωπος του Ελληνικού Λαού.

Θυμηθείτε το ρόλο σας και θα είμαστε δίπλα σας αρωγοί στην προσπάθεια να σωθεί η χώρα.