15/5/12

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Κιλελέρ γίνεται αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από εκατοντάδες αγρότες της περιοχής μας, οι οποίοι δεν κρύβουν την οργή τους για το γεγονός ότι η ΕΑΣ Λάρισας τους υποχρεώνει να πληρώσουν το ποσό των 30 ευρώ + ΦΠΑ ανά δήλωση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης με το αιτιολογικό της συγκρότησης κάποιου υποτιθέμενου ηλεκτρονικού αρχείου με τα στοιχεία τους.
Η συγκεκριμένη χρηματική απαίτηση της ΕΑΣ προς τους παραγωγούς είναι εντελώς αυθαίρετη, καταχρηστική και καταργεί στην πράξη τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΠΑΣΕΓΕΣ με βασικό όρο η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ να γίνεται δίχως κανένα οικονομικό τίμημα για τους παραγωγούς, αφού το κόστος ενεργοποίησης αναλαμβάνεται από το ΥπΑΑΤ.
Οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί θυμίζουν ότι και πέρσι η ΕΑΣ Λάρισας ξεκίνησε την παραλαβή των δηλώσεων ΟΣΔΕ εισπράττοντας χρήματα ενώ στην πορεία και μετά από την κατακραυγή που υπήρξε, σημειώθηκε αναδίπλωσή της και κατάργηση του κόστους υποβολής των δηλώσεων, χωρίς, ωστόσο η διοίκηση της ΕΑΣ να επιστρέψει στους αγρότες, ως όφειλε, τα χρήματα που κακώς εισέπραξε.
Όσο για το επιχείρημα ότι τα χρήματα εισπράττονταν για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Λάρισας, αποδείχθηκε έωλο, καθώς στους εργαζομένους οφείλονται μισθοί μηνών και μόλις πρόσφατα πληρώθηκαν, ένα κομμάτι των οφειλών από την ΕΑΣ στη λογική του έναντι και του… «θα δούμε για τα υπόλοιπα». Είναι, δε, άξιον απορίας το γεγονός ότι δεν ευαισθητοποιήθηκε ούτε πέρσι ούτε και φέτος καμία οικονομική αρχή (ΣΔΟΕ) ή και εισαγγελική προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των αγροτών.
Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης λήγει στις 15 Μαΐου 2012, στην περιοχή μας υπάρχουν εκατοντάδες αγρότες οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει, ακόμη, να εξυπηρετηθούν από την ΕΑΣ Λάρισας για την υποβολή της δήλωσής τους, λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτούντων και του περιορισμένου αριθμού των υπαλλήλων που η ΕΑΣ διαθέτει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλά και των προβλημάτων  που παρουσιάζει το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των δηλώσεων. Με προηγούμενη επιστολή μας είχαμε ζητήσει να λειτουργήσουν στην περιφέρεια του Δήμου Κιλελέρ τρία κέντρα δηλώσεων (Νίκαια-Πλατύκαμπος-Κιλελέρ) αλλά δυστυχώς το αίτημά μας απορρίφθηκε για τεχνικούς λόγους από την ΕΑΣ Λάρισας και τον ΟΠΕΚΕΠΕ)
Ως δημοτική αρχή Κιλελέρ και ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των παραγωγών μας, καλούμε τη διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας να σταματήσει αμέσως την είσπραξη των 30 ευρώ ανά δήλωση για το ΟΣΔΕ και να αποδώσει σε όλους τους δικαιούχους τα χρήματα που μέχρι σήμερα εισέπραξε. Επίσης, καλούμε τη διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας να εξοφλήσει άμεσα τους απλήρωτους εργαζομένους της με τα χρήματα που εισέπραξε πέρσι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και δεν επέστρεψε ποτέ στους αγρότες.
Συνάμα, καλούμε τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να αναλάβει τις ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση και να παρέμβει για την κατά γράμμα τήρηση των όρων της σύμβασης, που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο για τις αιτήσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης. Τέλος, ζητούμε να δοθεί παράταση στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, τουλάχιστον για ένα μήνα, προκειμένου να προλάβουν όλοι οι παραγωγοί να εξυπηρετηθούν έγκαιρα και σωστά.
Ο Δήμαρχος Κιλελέρ
Ρίζος Κων. Κομήτσας