14/1/09

Τα κυκλώματα και μία μαφιόζικη επίθεση


Το βράδυ της Δευτέρας 22/12/2008, άγνωστοι επιτέθηκαν με οξύ στην βουλγαρικής καταγωγής, γενική γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού Κωσταντίνα Κούνεβα, η οποία επέστρεφε από την δουλειά της. Η συνδικαλίστρια νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Η πρωτοφανής αυτή μαφιόζικη επίθεση έβγαλε στην επιφάνεια όλη τη βρώμα και τη δυσωδία της υπόθεσης που αφορά τις εργολαβίες, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες.


Η Κούνεβα, η οποία είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση, εργαζόταν ως καθαρίστρια του ΗΣΑΠ, εκμισθωμένη από την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ. Η ΟΙΚΟΜΕΤ έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ, αλλά και αρκετών άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, καταθέτοντας σε «διαγωνισμούς» του Δημοσίου (οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι στημένοι) τη χαμηλότερη προσφορά για την υλοποίηση του αντικειμένου. Είναι πάγια τακτική όλων αυτών των υπερεργολάβων, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην αγορά εργασίας, να βγάζουν τη διαφορά κέρδους με την οποία χτυπάνε τους διαγωνισμούς, χρησιμοποιώντας τους μέγιστους όρους εκμετάλλευσης και υποτίμησης της εργασίας.


Όπως καταγγέλει το σωματείο καθαριστριών, στις περισσότερες των περιπτώσεων καταπατούνται όλα τα εργατικά δικαιώματα, οι εργολάβοι δεν βάζουν ένσημα, δεν πληρώνουν όλες τις ώρες εργασίας, βάζουν τις καθαρίστριες και υπογράφουν λευκά χαρτιά με αποδοχές που ποτέ δεν δίνουν, δηλώνουν πλασματικές ώρες, δεν πληρώνουν τις υπερωρίες, δεν κολλάνε τα βαρέα και ασκούν ψυχολογική βία εκβιάζοντας με απολύσεις και «μαύρες λίστες». Οι συνεχείς καταγγελίες δε των εργαζομένων στις ελεγκτικές υπηρεσίες, στο ΙΚΑ και στα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Από την άλλη μεριά, ο ΗΣΑΠ και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες που απασχολούν εκμισθωμένα συνεργεία καθαρισμού είναι συνένοχες στη διατήρηση αυτού του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης και οι «υπεύθυνοι» το μόνο που δηλώνουν είναι ότι είναι αναρμόδιοι από τη στιγμή που έχει γίνει η ανάθεση σε εργολάβο.


Τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού μπήκαν στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία μετά από νομοθεσία της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης Σημίτη, η οποία άνοιξε τον δρόμο στα κυκλώματα για να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα του «εκσυγχρονισμού». Μάλιστα, ο χώρος των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού αποτελεί χώρο στυγνής εργασιακής εκμετάλλευσης καθώς οι καθαρίστριες δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από το ΕΚΑ και την ΓΣΕΕ., τα σωματεία τους δεν είναι αναγνωρισμένα μέλη του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος και πολλές φορές η εργοδοσία στήνει εργοδοτικά σωματεία για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους. Η ΟΙΚΟΜΕΤ ειδικότερα, μια πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ανήκει στο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Νικήτα Οικονομάκη και απασχολεί επίσημα 800 εργαζόμενους, όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν τουλάχιστον για διπλάσιους, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3.000, καθώς η εταιρεία απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση.


Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, στο οποίο κανένας δεν έχει αναφερθεί τόσες μέρες, είναι ότι όλες αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού γιγαντώθηκαν χρησιμοποιώντας, εκτός από τις πολιτικές τους «άκρες», λαθρομετανάστες, κυρίως από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Για την ακρίβεια, στον χώρο των συνεργείων καθαρισμού απασχολούνται κατεξοχήν λαθρομετανάστριες οι οποίες σε ποσοστό, μπορεί και να ξεπερνούν τις Ελληνίδες! Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση Βουλγάρικου συνδικάτου, περίπου 80.000 από τους 200.000 Βούλγαρους που εργάζονται στην Ελλάδα, δεν έχουν καθόλου χαρτιά και κοινωνική ασφάλιση. Τα κυκλώματα που ασχολούνται με την εύρεση εργασίας στους λαθρομετανάστες σε τέτοιου είδους δουλειές, έχουν θησαυρίσει. Έτσι λοιπόν, όλο αυτό το πλαίσιο της ατιμωρισίας, των ανύπαρκτων ελέγχων, της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και της εκμεταλλευτικής προτίμησης λαθρομεταναστών εις βάρος των Ελλήνων εργαζομένων βγήκε στην επιφάνεια μετά από αυτή την εγκληματική ενέργεια.


Ουσιαστικά, η Κούνεβα είναι το θύμα της ίδιας ασύδοτης κατάστασης και του ίδιου κυκλώματος το οποίο την προτίμησε πριν μερικά χρόνια ως «φθηνό εργατικό δυναμικό» και τη χρησιμοποίησε στη θέση ενός Έλληνα εργαζόμενου. Όσο και να λαϊκίζουν οι διάφοροι Μαρξιστές εργατοπατέρες οι οποίοι αποτελούν τους νεκροθάφτες των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων, η διεθνιστική ρητορική αποτυγχάνει να εντοπίσει το πρόβλημα, αδιαφορώντας μπροστά στις διαλυτικές συνέπειες της λαθρομετανάστευσης για τους εργαζόμενους και εστιάζοντας αποσπασματικά σε επί μέρους στοιχεία της όλης κατάστασης.Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να εξιχνιαστεί η υπόθεση της επίθεσης αλλά και για να μπει ένα τέλος στον εργασιακό Μεσαίωνα των εργαζομένων στα συνεργεία καθαρισμού. Μόλις αλλάξει η επικαιρότητα θα ξεχαστούν τα πάντα γιατί πολύ απλά σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο.


Η Ένωση Νέων ΕΡΓΑζομένων απαιτεί την άμεση εφαρμογή των εργατικών δικαιωμάτων και τη διάλυση των δουλεμπορικών συνεργείων που λυμαίνονται τους εργαζόμενους και το δημόσιο χρήμα. Ζητούμε την καταγραφή όλων των εργαζομένων στα συνεργεία και την άμεση απέλαση των λαθρομεταναστών.


Δεν θέλουμε δούλους για τους κεφαλαιοκράτες!
Θέλουμε δουλειά για τον Έλληνα εργάτη!
Ένωση Νέων ΕΡΓΑζομένων - Ε.Ν.ΕΡΓΑ
Αναρτήθηκε από Σπάρτακος