28/6/18

Π. Ηλιόπουλος: Σοβαρά προβλήματα στα Κέντρα Υγείας των νησιών




Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος στο υπουργείο Υγείας σχετικώς με τις ελλείψεις εξοπλισμού αλλά και προσωπικού στα νησιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι υγειονομικές μονάδες που βρίσκονται στα νησιά, θα καλύψουν την τουριστική περίοδο με ελλείψεις υλικών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού λόγω έλλειψης κονδυλίων, καθώς και σε ελλείψεις προσωπικού σε βασικές ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών.

Στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Στις 10.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί. Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι: «πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι, λόγω έλλειψης ιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο».

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ στα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι ανύπαρκτες. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα νησιά. Τέλος προβλήματα υπάρχουν στα Κ.Υ. Σκιάθου και Κ.Υ. Σκοπέλου με ελλείψεις Ιατρικού & Νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε ασθενοφόρα.