5/8/18

Ερώτηση για τη μαζική συγκομιδή αυτοφυούς τσαγιού στην Όθρυ από οργανωμένες ομάδες




Eρώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών για το φαινόμενου της μαζικής συγκομιδής αυτοφυούς τσαγιού στην Όθρυ από ασυνείδητους.


Ομάδες ασυνείδητων εφορμούν στην Όθρυ και επιδίδονται σε μαζική συγκομιδή τσαγιού. Συγκεκριμένα «συνεργεία», τα οποία αποτελούνται κυρίως από ρομά και αλβανούς, μεταβαίνουν στις πλαγιές του όρους Όθρυος και ξεριζώνουν παρανόμως το αυτοφυές τσάι προκειμένου να το πουλήσουν. Ως αποτέλεσμα το φυτό πλέον να κινδυνεύει να εξαφανισθεί καθώς αν συνεχισθεί αυτού του είδους η μαζική συγκομιδή, σε εύλογο χρονικό διάστημα, είναι αναντίρρητο ότι το αυτοφυές τσάι θα εκλείψει.

Οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών απουσιάζουν σκανδαλωδώς, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως με παράνομο τρόπο μαζεύουν μαζί με το τσάι, ρίγανη και μέντα. Ο βουλευτής Μαγνησίας ρωτά τα αρμόδια υπουργεία, α) με ποιο τρόπο θα προστατεύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες την παραγωγή του τσαγιού στην περιοχή της Όθρυος και β) γιατί το Δασαρχείο επικαλείται συνεχώς λόγους αδυναμίας παρεμβάσεως, είτε λόγω ελλείψεως καυσίμων και οικονομικών πόρων είτε λόγω ελλείψεως λειτουργικών οχημάτων, όταν Δασαρχεία σε άλλους νομούς διενεργούν περιπολίες σε 24ωρη βάση,  και οι περιπολίες συνιστούν τη συνήθη δραστηριότητα της υπηρεσίας για πρόληψη πυρκαγιών, δασικών παραβάσεων και εν γένει αυθαιρεσιών; Αν ευσταθούν οι λόγοι αδυναμίας που συνεχώς προβάλλει το Δασαρχείο, γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη χρηματοδότηση όσον αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ώστε να ανασχεθεί άμεσα η λεηλάτηση της Όθρυος από ασύδοτους, είτε αυτή αφορά το αυτοφυές τσάι, και τη ρίγανη είτε τη λαθροϋλοτόμηση;